Zatvori
Robot drži planet Zemlju - umjetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
21/05/2024

Dramatično upozorenje istaknutog AI stručnjaka: Uzet će naše poslove, a možda nas i uništi!

Profesor Geoffrey Hinton, istaknuti računalni znanstvenik poznat kao “kum umjetne inteligencije”, upozorio je na potrebu uvođenja univerzalnog temeljnog dohotka kao odgovora na nejednakost koju će umjetna inteligencija (AI) donijeti. Hinton, koji je pionir u razvoju neuronskih mreža koje čine osnovu suvremene umjetne inteligencije, iznio je svoje stavove u intervjuu za BBC Newsnight.

"Vrlo sam zabrinut da će AI preuzeti mnoge svakodnevne poslove," izjavio je Hinton. "Zato smatram da bi davanje fiksnog osnovnog dohotka svakom građaninu bilo dobro rješenje." Hinton je otkrio kako je oko AI-a savjetovao ljude iz britanske vlade, predlažući univerzalni temeljni dohodak kao način da se ublaže negativni učinci automatizacije.

Iako umjetna inteligencija može povećati produktivnost i stvoriti novo bogatstvo, Hinton ističe kako će većina tog bogatstva završiti u rukama bogatih, a ne kod ljudi čiji će poslovi biti izgubljeni. "To bi moglo biti vrlo štetno za društvo," upozorio je.

Hinton je do prošle godine radio u Googleu, ali je napustio tu tehnološku tvrtku kako bi slobodnije govorio o potencijalnim opasnostima neregulirane umjetne inteligencije.

Univerzalni temeljni dohodak, koncept prema kojem država svakom građaninu isplaćuje određeni iznos novca bez obzira na njihovu financijsku situaciju, ima svoje kritičare. Oni tvrde da bi takva politika bila izuzetno skupa i mogla bi umanjiti sredstva za javne usluge, bez nužnog smanjenja siromaštva.

Glasnogovornik britanske vlade izjavio je kako trenutno "ne postoje planovi za uvođenje univerzalnog temeljnog dohotka".

Hinton je također izrazio zabrinutost zbog vojne upotrebe umjetne inteligencije, napominjući da su vlade do sada bile nesklone ograničavanju razvoja vojnih AI tehnologija. On procjenjuje kako postoji značajna vjerojatnost da će AI u narednih pet do 20 godina pokušati preuzeti kontrolu od ljudi, što bi moglo predstavljati egzistencijalnu prijetnju za čovječanstvo.

"Stvaranje inteligencije koja je naprednija od biološke inteligencije vrlo je zabrinjavajuće," rekao je Hinton. On upozorava da bi AI mogao razviti vlastitu motivaciju za uspostavljanjem kontrole nad ljudima, što bi moglo imati katastrofalne posljedice.

Hinton je također istaknuo kako su već sada prisutni dokazi o varljivom ponašanju velikih jezičnih modela AI, te da bi recentna upotreba umjetne inteligencije za vojne ciljeve mogla eskalirati u ozbiljne probleme.

"Najviše me brine kada algoritmi mogu autonomno donositi odluke o ubijanju ljudi," rekao je Hinton. On smatra da bi međunarodni pravni standardi slični Ženevskim konvencijama mogli postati nužni za reguliranje vojne upotrebe umjetne inteligencije, iako priznaje kako bi takvi koraci mogli biti poduzeti tek nakon ozbiljnih incidenata.

Govoreći o utrci u vojnoj upotrebi umjetne inteligencije između Zapada i autokracija poput Rusije i Kine, Hinton je podsjetio na izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina: "Onaj tko kontrolira AI kontrolira svijet." Hinton vjeruje da Zapad još uvijek ima prednost u istraživanju, ali ističe da Kina u AI ulaže sve više novca i resursa, što bi moglo dovesti do intenziviranja utrke u vojnoj primjeni naprednih AI tehnologija.

Za kraj, Hinton zaključuje da bi najbolje rješenje bilo zabrana vojne upotrebe umjetne inteligencije, kako bi se izbjegli potencijalno katastrofalni ishodi.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram