Zatvori
Umjetna inteligencija - umjetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
14/05/2024

MMF: Umjetna inteligencija je kao "tsunami" za globalno tržište rada

Umjetna inteligencija ima utjecaj na globalno tržište rada "poput tsunamija", rekla je u ponedjeljak direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva. Umjetna inteligencija će vjerojatno utjecati na 60% poslova u razvijenim gospodarstvima i 40% poslova širom svijeta u naredne dvije godine, izjavila je Georgieva na događaju u Zürichu, prenosi Reuters.

"Imamo vrlo malo vremena da pripremimo ljude i tvrtke," rekla je na događaju kojeg je organizirao Švicarski institut za međunarodne studije, povezan sa Sveučilištem u Zürichu.

"To bi moglo donijeti ogroman porast produktivnosti ako budemo dobro upravljali, ali također može dovesti do više dezinformacija i, naravno, više nejednakosti u našem društvu." Georgieva je rekla kako je svjetsko gospodarstvo postalo sklonije šokovima u posljednjih nekoliko godina, navodeći globalnu pandemiju 2020. godine, kao i rat u Ukrajini.

Iako je očekivala više šokova, osobito zbog klimatske krize, izjavila je kako je svjetsko gospodarstvo ostalo izuzetno otporno.

"Nismo u globalnoj recesiji," rekla je Georgieva, koju su prosvjednici prekidali tražeći akciju protiv klimatskih promjena i rješavanje duga zemalja u razvoju. "Prošle godine su postojali strahovi da će većina gospodarstava skliznuti u recesiju, što se nije dogodilo," rekla je. "Inflacija koja nas je pogodila vrlo snažno je u padu, gotovo svugdje."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram