Zatvori
Foto: Minda Haas Kuhlmann
PoslovniPuls
06/05/2024

Warren Buffett: Bojim se da smo s AI-jem pustili duha iz boce kojeg ne možemo kontolirati

"Prorok iz Omahe", glasoviti ulagač Warren Buffett, zauzeo je oprezan stav o umjetnoj inteligenciji u subotu na godišnjem sastanku Berkshire Hathawaya, uspoređujući sve popularniju tehnologiju s nastankom nuklearnog oružja i upozoravajući na potencijalne prijevare, piše Fox Business.

"Ne znam ništa o AI-u," priznao je milijarder investitor i suosnivač Berkshire Hathawaya, "ali to ne znači da negiram njezino postojanje, važnost ili bilo što slično."

Ponovio je što je rekao prošle godine: "Pustili smo duha iz boce kada smo razvili nuklearno oružje. I taj duh sada radi neke strašne stvari. I moć tog duha, znate, straši me. S druge strane, ne znam način kako bih vratio duha u bocu."

93-godišnji investitor rekao je da je AI "donekle sličan" nuklearnoj tehnologiji.

"To je djelomično izašlo iz boce i izuzetno je važno i bit će napravljeno od strane nekoga pa možda budemo žalili što smo ikada vidjeli tog duha, ili možda napravi neke divne stvari", rekao je Buffett.

Također je govorio o "ogromnom potencijalu" za prijevare korištenjem AI-a.

"Da sam zainteresiran za ulaganje u prijevare, činilo bi mi se da će ovo biti najbrže rastuća industrija svih vremena. I to je omogućeno na neki način. Očito, AI ima potencijal i za dobre stvari, ali ne znam kako, na temelju onog što sam nedavno vidio, praktički bih slao novac sam sebi iznova i iznova u neku ludu zemlju."

Rekao je da nema nikakvih savjeta o tome kako bi svijet trebao rukovati s AI-om, "jer mislim da ne znamo kako rukovati s onim što smo napravili s nuklearnim duhom. Ali mislim da kao netko tko ne razumije apsolutno ništa o tome, ima ogroman potencijal za dobro i ogroman potencijal za štetu, i jednostavno ne znam kako će se to odvijati."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram