Zatvori
Elon Musk
Foto: Steve Jurvetson / Wikimedia Commons
PoslovniPuls
22/04/2024

Kriza u Tesli: Snižavaju cijene automobila, a prodaja i dalje tone

Tesla je u petak kasno navečer u Sjedinjenim Američkim Državama snizila prodajne cijene za tri od svojih pet modela automobila i to za 2.000 dolara, što je još jedan znak izazova s kojima se suočava proizvođač električnih vozila kojim upravlja milijarder Elon Musk.

Tvrtka je snizila cijene Modela Y, malog SUV-a koji je najpopularniji model tvrtke Tesla i najprodavanije električno vozilo u SAD-u, kao i Modela X i S, njezinih starijih i skupljih modela. Cijene Modela 3 i Cybertrucka ostale su nepromijenjene.

Ova odluka došla samo dan nakon što je cijena dionica Tesle pala ispod 150 dolara, eliminirajući sve dobitke ostvarene tijekom protekle godine. Cijena dionica tvrtke sa sjedištem u Teksasu pala je za oko 40% ove godine uslijed smanjenja prodaje i povećane konkurencije na američkom i globalnom tržištu.

Analitičari auto industrije očekuju da Tesla uskoro i službeno predstavi koncept malog električnog vozila koje bi koštalo oko 25,000 dolara. Medijska izvješća ovog mjeseca da Musk planira odbaciti projekt stvorila su samo još više nesigurnosti oko budućosti Tesle, iako je Musk nazvao te tvrdnje "neistinitima".

Podsjetimo, iz Tesle su prošli tjedan najavili velika otpuštanja koja će zahvatiti oko 10 posto njihove globalne radne snage, odnosno otkazima će biti pogođeno nešto više od 14.000 radnih mjesta.

U subotu je Musk potvrdio kako je odgodio planirani vikend put u Indiju tijekom kojega se trebao sastati s premijerom Narendrom Modijem, opravadajući se "vrlo teškim obvezama u Tesli".

Tvrtka je ranije ovog mjeseca izvijestila o padu prodaje u razdoblju od siječnja do ožujka uz obrazloženje kako je konkurencija postala jača širom svijeta, rast prodaje električnih vozila usporio, a ranija sniženja cijena nisu privukla više kupaca.

Tesla sutra objavljuje svoje kvartalno financijsko izvješće.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram