Zatvori
Robot u uredu - umjetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
05/04/2024

Adecco: Umjetna inteligencija ugasit će brojna radna mjesta diljem svijeta

Razvoj umjetne inteligencije kroz sljedećih pet godina rezultirat će smanjenjem broja zaposlenih u mnogim tvrtkama, izjavio je davatelj usluga zapošljavanja Adecco Group u svom istraživanju.

Prema izvješću Adecca temeljenom na anketi izvršnih direktora u 2.000 velikih tvrtki diljem svijeta, čak 41% ispitanika očekuje kako će imati manju potrebu za radnom snagom zbog tehnologije umjetne inteligencije.

Generativna umjetna inteligencija, koja može stvarati tekst, fotografije i videozapise kao odgovor na korisničke upite, potaknula je nadu kako će ukloniti neke "dosadne" i ponavljajuće zadatke, ali i donijela strah od gašenja brojnih radnih mjesta.

Tehnološke tvrtke, uključujući globalne divove Google i Microsoft, posljednjih su mjeseci krenule u val otpuštanja jer usmjeravaju svoju pozornost na sustave poput ChatGPT-a tvrtke OpenAI i chatbota Googlea Gemini.

Anketa Adecca jedna je od najvećih o temi AI-a i slijedi studiju Svjetskog ekonomskog foruma iz 2023. koja je pokazala da 25% tvrtki očekuje gubitak radnih mjesta zbog AI-a, dok 50% očekuje kako će ista stvoriti potrebe za novim radnim mjestima koja danas ne postoje.

No, iako većina izvršnih direktora anketiranih od strane Adecca kaže kako umjetna inteligencija mijenja puno toga, ipak priznaju da nisu napravili dovoljan napredak u usvajanju te brzorazvijajuće tehnologije.

"Gotovo svi poslovi bit će pogođeni AI-jem na ovaj ili onaj način", rekao je izvršni direktor Adecca Denis Machuel za Reuters. "AI može biti ubojica poslova, ali istovremeno i stvaratelj poslova."

"Prije deset godina postojao je veliki strah kako će digitalno uništiti mnoge poslove, no zapravo je ta digitalna tehnologija stvorila brojne poslove", rekao je. "Između poslova koje stvara AI i poslova koje uništava, vjerujemo da će biti ravnoteže."

Tvrtke se moraju pripremiti za poremećaje koje donosi AI kroz osposobljavanje svojih zaposlenika za rad s AI-jem, rekao je Machuel, umjesto oslanjanja na zapošljavanje stručnjaka izvana.

Adecco je anketirao tvrtke u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Japanu, Španjolskoj, Kanadi, Australiji i Singapuru. Industrijski sektori obuhvaćeni istraživanjem uključivali su obranu, farmaceutske proizvode, zdravstvo, industriju i logistiku.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram