Zatvori
Microsoft for Startups Discovery Day
Foto: PRESS
PoslovniPuls
22/03/2024

Microsoft u Zagrebu okupio predstavnike hrvatske i regionalne startup scene

Microsoft for Startups Discovery Day konferencija, održana u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER), okupila je predstavnike startup zajednice iz Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Islanda. Tijekom programa mogli su saznati koje su prednosti pridruživanja programu Microsoft for Startups Founders Hub, više o razvoju AI rješenja uz pomoć Azure AI services te integraciji AI asistenta Copilot. Tri hrvatska startupa podijelila su svoje priče o razvoju, a sudionici su imali priliku susresti i potencijalne investitore, predstavnike različitih Venture Capital fondova, koji su sudjelovali u panel diskusiji. 

Uvodno su govornici iz Microsofta objasnili koje su prednosti pristupanja startupa Founders Hubu: od mogućnosti korištenja Azure kredita u vrijednosti do 150 000 USD i besplatnog pristupa modelima generativne AI do pristupa ponudama Microsoft partnera posebno kreiranim za startupe te 1:1 mentoriranja i savjetovanja s Microsoft stručnjacima i inženjerima za rješavanje tehničkih i poslovnih izazova. Poseban naglasak bio je na korištenju umjetne inteligencije u razvoju proizvoda, a istaknuti su i najčešći primjeri korištenja Azure AI: za chat, analizu govora, izradu vlastitog copilota, generiranje sadržaja i hiper personalizaciju, navodi se u priopćenju.

Microsoft for Startups Discovery Day 2
PRESS

Infobip, globalni lider u domeni inovativne komunikacijske tehnologije, predstavio je svoj razvojni put od startupa do unicorna koji je danas u poziciji da savjetuje druge startupe. Agrivi, Microsoft partner na globalnoj razini, jedna je od vodećih tvrtki koja nudi softver za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom, posluje u više od 50 zemalja i pruža podršku za uzgoj više od 200 kultura. Hrvatsko-poljski startup VendueTech javne dražbe nekretnina želi učiniti jednostavnijima, transparentnijima i dostupnijima širem krugu kupaca na području EU. Iako su, primjerice, nekretnine prodane na javnim dražbama u Hrvatskoj 40% jeftinije od tržišnih cijena, imaju ograničen broj sudionika, zbog kompleksnosti procesa i zbog nedostatka javnih informacija o dražbama. “VendueTech radi na aplikaciji koja će na jednom mjestu nuditi podatke o javnim dražbama, regulativama i procesu kupnje. To će povećati broj potencijalnih sudionika, što će koristiti svim uključenim stranama - dužnici će moći otplatiti veći dio dugova, vjerovnici ostvariti veći povrat novca, a kupci steći nekretnine po sniženim cijenama,” objasnio je Ivan Livić, direktor i suosnivač VendueTecha.“ Startup u razvojnoj fazi koristi podršku Microsoft for Startups Founders Huba, od kredita za korištenje infrastrukture, uključujući Azure web servise, baze podataka i virtualne mašine, do pristupa standardnim alatima za komunikaciju i organizaciju kao što su Outlook i Teams. 

Tijekom panel diskusije „AI investicije koje imaju budućnost – pogled iz perspektive Venture Capital fondova“, Pratima Aiyagari (Nauta Capital), Leo Mršić (Algebra LAB), Svetozar Georgiev (Eleven Ventures) i Vedran Blagus (South Central Ventures) uz moderiranje Vedrana Bajera (Microsoft) razgovarali su o tome kako prepoznati potencijalno uspješne i konkurentne startup inovacije temeljene na umjetnoj inteligenciji te kakvi su AI projekti najviše u fokusu investicijskih fondova. Vidljiv je trend porasta ulaganja u AI startupe. Primjerice, podaci Crunchbasea pokazuju da je 2023. godine više od 25% svih investicija u američke startupe išlo onima koji koriste umjetnu inteligenciju, što je više no dvostruko u odnosu na prosječnih 12% u razdoblju od 2018. do 2022. Složili su se da će trend financiranja AI projekata nastaviti rasti i da će mnogi koristiti umjetnu inteligenciju da ponude novi pristup postojećim procesima i načinima rada. 

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram