Zatvori
Foto: Unsplash / Joshua Sortino
PoslovniPuls
21/03/2024

IPO tvrtke koja prodaje čipove Nvidiji pokazao da glad za AI tehnologijom ne jenjava

Dionice tvrtke Astera Labs, koja prodaje čipove za povezivanje podatkovnih centara tvrtkama za cloud i AI infrastrukturu, zabilježile su rast od 72% u burznovnom debiju na Nasdaqu. Nakon prvog (uspješnog) dana trgovanja na burzi, Astera Labs ima tržišnu kapitalizaciju od gotovo 9,5 mlrd. dolara.

Astera Labs broji Nvidiju, AMD i Intel među svoje kupce, kao i Amazon.

A upravo je najveća svjetska internetska trgovina obilato profitirala na Astera Labs IPO-u.

Naime, tvrtka je 2022. godine sklopila dogovor s Amazonom koji je tehnološkom divu dao opcije koje mu omogućuju kupnju do 1,5 milijuna dionica Astera Labs po cijeni od 20,34 dolara po dionici. Sljedeće godine, ugovor je izmijenjen, dajući Amazonu opciju za kupnju više od 830.000 dodatnih dionica. Prema podacima iz prošle godine, Amazon je kontrolirao 232.608 dionica te kompanije.

Prema trenutnim cijenama, dionice i opcije Amazona vrijede gotovo 144 milijuna dolara.

Ali kako bi Amazon ostvario pravo na preostale dionice i potpuno profitirao od skoka cijena, mora kupiti do 650 milijuna dolara vrijednosti proizvoda tvrtke Astera Labs u idućim godinama, piše CNBC. To bi predstavljalo značajne prihode za Astera Labs, koji je prošle godine zabilježio ukupnu prodaju od samo 115,8 milijuna dolara.

Tri vrste proizvoda koje je Amazon pristao kupiti su dizajnirani kako bi riješili "kritične prepreke u infrastrukturi umjetne inteligencije".

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram