Zatvori
Google logo
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
14/03/2024

Google je imao sve da postane pobjednik AI "ratova", ali nešto je pošlo naopako...

Prvi čovjek Microsofta, Satya Nadella je rekao kako je Google "trebao biti zadani pobjednik" u utrci velikih tehnoloških tvrtki u području umjetne inteligencije. CEO Microsofta rekao je da bi resursi dostupni Googleu trebali učiniti tu tvrtku predvodnikom u svijetu AI-a.

"Google je vrlo kompetentna tvrtka i očito imaju i talente i računalnu snagu. Oni su vertikalno integrirani igrač u ovome. Imaju sve, od podataka do silicija, modela, proizvoda i distribucije," rekao je Nadella u podcastu "In Good Company" Norges Bank Investment Managementa.

Međutim, stvarnost je nešto drugo...

CEO Googlea Sundar Pichai suočio se s pozivima da podnese ostavku nakon što izlazak njihovog AI generatora slika Gemini nije prošao prema planu.

Naime, tvrtka je zaustavila uvođenje svog alata za umjetnu inteligenciju prošlog mjeseca nakon što su korisnici društvenih medija rekli da "generira slike osoba boje kože u povijesno netočnim kontekstima".

Kako je nedavno izvijestio Business Insider, jedan stariji zaposlenik u Googleu rekao je da je to "noćna mora za odnose s javnošću". U internom dokumentu koji je u javnost procurio prošle godine - jedan visokopozicionirani zaposlenik Google naveo je kako tvrtka nije "uspješno pozicionirana za pobjedu u ovoj utrci naoružanja".

S druge strane, Microsoft je "kontrolirao narativ kada je riječ o umjetnoj inteligenciji", rekao je Dan Ives, tehnološki analitičar u Wedbush Securitiesu prošle godine. Imali su "trenutak pokazivanja mišića" jer je Microsoft brzo reagirao kako bi iskoristio uspjeh ChatGPT-a kroz partnerstvo s OpenAI-jem, u koji su uložili milijarde dolara.

Kada je upitan o rizicima i zabrinutostima oko umjetne inteligencije i kako ih možemo ublažiti, Nadella je rekao: "Ništa od ovoga nije savršeno — govorimo o novoj tehnologiji gdje će biti neprijateljskih napada."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram