Zatvori
Microsoft zgrada
Foto: M Rezaie / Unsplash
PoslovniPuls
13/03/2024

Neki Microsoftovi zaposlenici kažu kako softverski div postaje previše ovisan o OpenAI-u

Dio Microsoftovih zaposlenika zabrinut je jer se ponekad čini da kompanija ulaže (pre)velik trud u partnerstvo s najpoznatijim AI startupom - OpenAI.

Neki čak idu tako daleko da navode kako se softverski div pretvorio u glorificirani IT odjel za OpenAI, piše BusinessInsider.

Microsoftov tim za platformu umjetne inteligencije imao je mnogo iteracija. Ono što je povijesno bila organizacija s mnogo internih AI inicijativa sada se snažno oslonila na partnerstvo s OpenAI. To je izazvalo nezadovoljstvo i dovelo do odlaska nekih izvršnih direktora koji su radili na Microsoftovim internim AI inicijativama.

Insajderi tvrde kako se Microsoft manje fokusira na interne usluge koje su ranije činile Azure AI Services i više na Azure OpenAI uslugu.

Jedan bivši izvršni direktor koji je otišao zbog promjena rekao je kako su proizvodi poput Azure Cognitive Search, Azure AI Bot Service i Kinect DK praktički nestali.

"Bivši Azure AI zapravo je samo tehnička podrška za OpenAI," rekao je bivši izvršni direktor za BusinessInsider. "Eric Boyd (voditelj Microsoftove AI platforme, op.a.) efektivno služi kao podrška za OpenAI uslugu. Manje je inovacijsko okruženje nego što je nekoć bilo. Sada je više IT za OpenAI. Inovacije se događaju drugdje ."

"Nije vrlo inovativno, ali to je dobra poslovna strategija."

Azure OpenAI usluga ima stotine programera koji podržavaju korisnike Microsoftove Azure cloud usluge koji koriste OpenAI-ove GPT modele. Neki zaposlenici Microsofta tako blisko surađuju s OpenAI-jem da imaju kartice za ulazak u OpenAI-ove urede, dok istodobno neki zaposlenici OpenAI-a mogu ulaziti u pojedine Microsoftove urede, piše BusinessInsider.

Spekuira se kako je Microsoft u OpenAI uložio oko 13 milijardi dolara, od čega je početkom 2023. godine došla najveća ulagačka runda, teška čak 10 mlrd. dolara, čineći Microsoft najvećim pojedinačnim dioničarem u AI kompaniji koju vodi Sam Altman.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram