Zatvori
OpenAI logo
Foto: OpenAI
PoslovniPuls
06/03/2024

Iz OpenAI-a odgovorili Musku: Nisi uložio dovoljno novca i onda si nas napustio

OpenAI, najvrijedniji AI startup, u srijedu je još jednom odbacila tvdnje Elona Muska koje su nedavno pretočene u tužbu protiv OpenAI-a i Sama Altmana.

U blogu potpisanom od strane cijelog OpenAI tima – Grega Brockmana, Ilye Sutskevera, Johna Schulmana, Sama Altmana, Wojciecha Zarembe – otkriveno je kako je od osnivanja 2015. godine prikupio manje od 45 milijuna dolara od Muska, unatoč njegovoj početnoj namjeri da u OpenAI uloži čak milijardu dolara. Tvrtka je također osigurala više od 90 milijuna dolara od drugih donatora kako bi podržala svoja istraživačka nastojanja, navodi se u objavi OpenAI-a.

Podsjetimo, Musk je prošlog tjedna podnio tužbu protiv Altmana, Brockmana, OpenAI-a i drugih povezanih s tvrtkom, tvrdeći kako su prekršili svoje izvorne ugovorne obveze težnjom za profitom umjesto da slijede originalnu misiju neprofitnog razvoja umjetne inteligencije koja bi koristila čovječanstvu. OpenAI je osnovan kako bi stvorio protutežu Googleu, rekao je Musk.

Osnivački ugovor OpenAI-a zahtijevao je da tvrtka svoju tehnologiju "besplatno stavi na raspolaganje" javnosti, ali tvrtka je tijekom vremena promijenila prioritete kako bi maksimizirala profit za Microsoft, svog najvećeg ulagača, tvrdi Musk u tužbi.

Elon Musk
U.S. AIR FORCE / Trevor Cokley

Pravna bitka visokog rizika između Muska i OpenAI-a može imati dalekosežne posljedice za budućnost razvoja tehnologije umjetne inteligencije. Kao najvrijedniji startup za umjetnu inteligenciju s procijenjenom vrijednosti od preko 80 milijardi dolara, uspjeh OpenAI-a s ChatGPT-om potaknuo je neviđenu utrku u području umjetne inteligencije od njezinog javnog predstavljanja krajem 2022. godine. Ishod ovog sudskog spora može značajno utjecati na smjer i brzinu razvoja umjetne inteligencije, kao i ravnotežu moći među ključnim igračima u industriji, piše TechCrunch.

U svom najnovijem blogu, OpenAI tvrdi kako su prepoznali potrebu za velikim računalnim resursima potrebnim za razvoj opće umjetne inteligencije (AGI) – sustava umjetne inteligencije s razinom ljudske ili superiorne inteligencije – i postalo je jasno kako će godišnji troškovi održavanja takvog sustava iznositi više milijardi dolara. To je shvaćanje dovelo do spoznaje kako je prijelaz na (korporativnu) strukturu s ciljem ostvarivanja dobiti bio ključan za osiguranje potrebnih sredstava i resursa.

U tom su trenutku počeli nesuglasice između Muska i drugih suosnivača OpenAI-a, navodi se u blogu, koji uključuje pet e-mailova između Muska i izvršnih direktora OpenAI-a.

Sam Altman
Steve Jennings/Getty Images / TechCrunch

"Kada smo razgovarali o našoj poslovnoj strukturi kako bismo dalje razvijali misiju, Elon je želio da se spojimo s Teslaom ili je želio potpunu kontrolu. Elon je napustio OpenAI, rekavši kako je potrebno imati relevantnog konkurenta Googleu/DeepMind i da će to učiniti sam. Rekao je kako će nas podržati da pronađemo vlastiti put", poručuju iz OpenAI-a i dodaju kako njihova izvorna misija još uvijek nije promijenjena.

"Tužni smo što smo došli do ove točke s nekim koga duboko cijenimo – tko nas je inspirirao da težimo višem, a zatim nam rekao da ćemo propasti, postao konkurencija i onda nas tužio kad smo počeli ostvarivati značajan napredak prema misiji OpenAI-a bez njega", napisao je OpenAI u blogu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram