Zatvori
Apple
Foto: Medhat Dawoud / Unsplash
PoslovniPuls
05/03/2024

Europska komisija kaznila Apple s čak 1,8 mlrd. eura

Europska komisija donijela je odluku o iznimno visokoj kazni od 1,8 milijardi eura (1,95 milijardi dolara) koja je izrečena tehnološkom divu Appleu zbog dugogodišnje zlouporabe dominantnog položaja na tržištu distribucije aplikacija za streaming glazbe.

Komisija je utvrdila kako je Apple primjenjivao nerazumne restrikcije na developere mobilnih aplikacija, sprječavajući ih da informiraju korisnike iOS-a o dostupnosti alternativnih i ekonomičnijih pretplatničkih usluga izvan njihove vlastite aplikacije.

Ova rekordna kazna predstavlja prvu anti-monopolsku sankciju koju je Apple dobio od strane Europske komisije te jednu od najvećih kazni koju je Europska unija ikada izrekla tehnološkoj tvrtki.

Nakon objave odluke, dionice Applea pale su za otprilike 1,6% u pre-market trgovanju u SAD-u.

Istraga Europske komisije započela je 2019. godine nakon pritužbi Spotifyja, a fokus je bio na ugovornim ograničenjima koja je Apple nametnuo developerima, sprječavajući ih da obavještavaju korisnike iPhonea i iPada o alternativnim glazbenim pretplatama nižim od cijena koje su na App Store-u.

Komisija tvrdi kako je takvo ponašanje Applea trajalo gotovo deset godina, dovodeći mnoge korisnike iOS-a u situaciju da plaćaju značajno više za streaming glazbe zbog visokih provizija koje je Apple nametnuo developerima, prebacujući te troškove na potrošače kroz više cijene pretplata unutar Apple App Store-a.

"Glavni korisnik ove odluke - i najveći dobitnik - je Spotify, tvrtka sa sjedištem u Stockholmu, Švedska. Spotify sada drži 56 posto tržišnog udjela u Europi za streaming glazbe, više nego dvostruko od svog najbližeg konkurenta. Važno je napomenuti kako Apple ne naplaćuje nikakve usluge Spotifyju za pomoć u postizanju njihove prepoznatljivosti na svjetskoj razini", izjavio je Apple.

Također, Apple tvrdi kako je znatan uspjeh Spotifyja rezultat partnerstva s App Storeom, koji im pruža alate i tehnologiju za izradu, ažuriranje i dijeljenje aplikacije s korisnicima diljem svijeta. Apple naglašava kako Spotifyu ne naplaćuje nikakve naknade jer ovaj streaming div svoje pretplate prodaje putem vlastite web stranice, izbjegavajući time proviziju od 30% koju Apple naplaćuje za kupnje putem aplikacije.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram