Zatvori
AMD računalni čip
Foto: Irving Marca / Unsplash
PoslovniPuls
01/03/2024

AMD-ova tržišna kapitalizacija premašila iznos od 300 mlrd. dolara

Dionice američkog proizvođača računalnih čipova, kalifornijskog Advanced Micro Devices (AMD), zabilježile su rast i ovaj tjedan, što je rezultiralo povećanjem tržišne kapitalizacije kompanije na više od 300 milijardi dolara.

Od listopada prošle godine cijena dionice AMD-a udvostručena je.

Tvrtka se smatra jednim od glavnih aktera na tržištu umjetne inteligencije, a prošlog je mjeseca optimizam u vezi s novim procesorima za umjetnu inteligenciju pomogao dionicama AMD-a da se oporave od slabih prognoza.

Ranije u četvrtak, analitičari bankarske grupcije Citigroup poručili su kako tržište poluvodiča ostaje snažno zbog napretka u razvoju tehnologije umjetne inteligenicije. Banka je posebno istaknula AMD kao jednu od najvažnijih kompanija u tom segmentu, zajedno s Nvidia-om i Broadcom-om.

Ipak, unatoč nedavnim dobitima, dionice ne izgledaju kao povoljna kupnja na papiru, primjećuje Bloomberg. Dionicom AMD-a trguje se uz cijenu koja je gotovo 50 puta više od procijenjene dobiti (P/E), čineći ih znatno skupljima od Nvidije, čiji je omjer relativno blažih 32 puta.

Iako su analitičari uglavnom pozitivni kada je u pitanju AMD - a više od tri četvrtine tvrtki praćenih od strane Bloomberga preporučuje kupnju AMD-a - dionice su suštinski izjednačene s prosječnom ciljanom cijenom, sugerirajući da dodatni potencijalni rast može biti ograničen, zaključuje Bloomberg.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram