Zatvori
Klarna
Foto: Klarna
PoslovniPuls
28/02/2024

Pripreme za najočekivaniji IPO ove godine: Švedski fintech Klarna još uvijek "krvari" novac

Klarna je smanjila neto gubitak za 76% u 2023. godini dok se priprema za jednu od najvećih ovogodišnjih javnih ponuda dionica (IPO).

Fintech tvrtka sa sjedištem u Stockholmu izvijestila je kako je prihod porastao za 22% na 23,5 milijardi kruna (2,3 milijarde dolara), rastući još brže nego prethodne godine. Klarna je izgubila oko 400 milijuna kruna u četvrtom tromjesečju, nakon što je kratko vrijeme dohvatila profitabilno poslovanje u prethodna tri mjeseca, čime je ukupni neto gubitak za godinu iznosio 2,5 milijardi kruna.

"Unatoč tome što nastavljamo put prema dugoročnoj profitabilnosti, donijeli smo svjesnu odluku da investiramo u rast tijekom vrhunca sezone kupovine u četvrtom tromjesečju", izjavio je Sebastian Siemiatkowski, izvršni direktor Klarne.

Klarna je počela postavljati temelje za skorašnji IPO koji bi omogućio ulazak novih investitora u tvrtku i potencijalno označio završetak turbulentnih godina. Bloomberg piše kako švedsa kompanija razmatra valuaciju od oko 20 milijardi dolara dok planira IPO u trećem tromjesečju ove godine. Siemiatkowski je prošlog mjeseca dao naslutiti kako bi Klarnin IPO mogao uslijediti "prilično brzo".

Klarna je na vrhuncu pandemije koronavirusa imala procijenjenu vrijednost od 45,6 mlrd. dolara, dok je već u 2022. godini ta procijenjena vrijednost pala na samo 6,7 mlrd. dolara.

Operativni troškovi poslovanja smanjeni su za 16% na 14,5 milijardi kruna prošle godine, a Klarna je na kraju godine imala 4.201 zaposlenika, što je značajan pad u usporedbi s 5.441 zaposlenih, koliko je tvrtka imala zaposlenih početkom 2023. godine.

Klarna, nekada najvrijednija europska startup tvrtka, nudi kredit za 150 milijuna kupaca diljem svijeta kroz tzv. "buy-now-pay-later" model. Vrijednost roba prodanih putem Klarna platforme porasla je za 17% prošle godine, a unatoč inflacijskim pritiscima na kupce u mnogim tržištima, gubici na kreditu smanjeni su gotovo trećinu prošle godine i iznosili su 0,38% vrijednosti prodane robe.

Ranije ove godine, Klarna je lansirala mjesečni pretplatni plan u SAD-u - sada njezinom najvećem tržištu po prihodima, prestigavši Njemačku - kako bi ponudila ponude za kupovinu i stvorila novi izvor prihoda.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram