Zatvori
TikTok simbol
Foto: Eyestetix Studio / Unsplash
PoslovniPuls
20/02/2024

TikTok na meti Europske komisije

Europska komisija u ponedjeljak je pokrenula istragu protiv TikTok-a, a koja ima za cilj utvrditi moguće povrede pravila Europske unije o zaštiti djece i transparentnosti oglašavanja na popularnoj društvenoj mreži.

Fokus istrage usmjeren je na algoritme TikTok platforme i pitanje ovisnosti koju ti algoritmi mogu stvarati među korisnicima. Posebno se istražuje pojava poznata kao "efekt zečje rupe", gdje aplikacija preplavljuje korisnike sličnim sadržajem nakon što pokažu interes za određenu temu što dovodi do ozbiljnih posljedica za mentalno zdravlje korisnika.

Osim toga, Komisija ispituje postavke privatnosti namijenjene maloljetnicima na TikToku, provjeravajući jesu li u skladu s europskim standardima. Pitanje obveze repozitorija prikazanih reklama također je ključna točka istrage koja se bavi transparentnošću i zaštitom interesa korisnika.

Istraga proizlazi iz nedavnog Akta o digitalnim uslugama (DSA), skupa zakona koji regulira ponašanje velikih online platformi. DSA postavlja jasne smjernice kako platforme trebaju upravljati raznim rizicima, uključujući zaštitu mentalnog zdravlja korisnika i prava djece. Posebno se ističe zabrana korištenja podataka maloljetnika u svrhu ciljanja reklama prema njima.

U slučaju da se utvrdi kako je TikTok zaista prekršio navedena pravila, mogao bi se suočiti s ozbiljnim posljedicama, uključujući kaznu koja iznosi do 6 posto godišnjih prihoda.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram