Zatvori
NVIDIA
Foto: BoliviaInteligente / Unsplash
PoslovniPuls
16/02/2024

Nvidia efekt: Jedna regulatorna prijava rezultirala dramatičnim rastom vrijednosti ovih tvrtki

Nvidia je u srijedu putem regulatorne prijave Američkoj komisiji za burze i vrijednosnice (SEC) otkrila vlasničke udjele u nekoliko burzovno izlistanih tvrtki, među kojima su Arm, SoundHound AI, Recursion Pharmaceuticals, Nano-X Imaging i TuSimple.

Izuzimajući Arm, čija je tržišna kapitalizacija nedavno premašila 130 milijardi dolara, dionice tvrtki u kojima Nvidia ima vlasnički udjel snažno su porasle u četvrtak nakon prijave 13F. Riječ je o obrascu kojeg moraju predati institucionalni ulagači s u ulaganjima većima od 100 milijuna dolara.

Ipak, ni jedno od ovih ulaganja ne bi previše iznenadilo one koji su posvetili vrijeme pregledavanju starih novinskih izvještaja i dokumenata. Manija umjetne inteligencije čvrsto je u fazi iracionalnog uzleta, pri čemu investitori ulažu u sve što "miriše" na AI.

Nvidia je apsolutni pobjednik prošle i ove godine, prestigavši u utorak po tržišnoj vrijednosti Amazon, a potom u srijedu i Alphabet, postavši treća najvrjednija tvrtka u SAD-u, nakon Applea i Microsofta. Dionice Nvidije porasle su za više od 200% u proteklih 12 mjeseci zahvaljujući navodno neograničenoj potražnji za njezinim AI čipovima, a koji podržavaju moćne AI modele Googlea, Amazona, OpenAI-ja i drugih.

Dionice SoundHound-a, koji koristi tehnologiju umjetne inteligencije za obradu govora i prepoznavanje glasa, zabilježile su rast od 67% nakon što je Nvidia objavila udio vrijedan 3,7 milijuna dolara. Nvidia je uložila u SoundHound 2017. godine.

SoundHound je 2022. izašao na burzu putem akvizicijske tvrtke za posebne namjene, a Nvidia je navedena kao strateški investitor u njihovoj prezentaciji.

Nano-X koristi AI u medicinskim slikama. Otkriće Nvidijinog ulaganja od 380.000 dolara u tu tvrtku rezultiralo je rastom njihovih dionica od 49%. Nvidijin angažman datira godinama unatrag od ulaganja u Zebra Medical, izraelski startup za medicinske slike. Nano-X je kupio Zebru 2021.

Dionice TuSimple-a, autonomne prijevozničke tvrtke, zabilježile su rast od 37% u četvrtak nakon objave Nvidijinog udjela od 3 milijuna dolara. Porast vrijednosti njihovih dionica dolazi mjesec dana nakon što je tvrtka objavila planove za povlačenje s burze Nasdaq zbog "značajne promjene na tržištima kapitala" od IPO-a 2021. godine. TuSimple je imao burzovnu premijeru s 40 dolara po dionici, a sada se trguje za otprilike 50 centi po dionici.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram