Zatvori
Cybertruck
Foto: Tesla
PoslovniPuls
16/02/2024

Musk sada drži 20-postotni udio u Tesli vrijedan više od 120 mlrd. dolara

Elon Musk posjeduje vlasnički udio u Tesli od 20,5%, čija vrijednost iznosi malo više od 120 milijardi dolara, stoji u prijavi koju je ovaj južnoafričko - američki poduzetnik podnio Američkoj komisiji za vrijednosne papire (SEC).

Muskov vlasnički udio u Tesli značajno je povećan u odnosu na svibanj 2023. godne kada je prijavio 13-postotni udio u proizvođaču električnih automobila, ali još uvijek manji od 22-postotnog udjela koliko je Musk posjedovao prije nego što je počeo prodavati dionice Tesle kako bi financirao preuzimanje Twittera.

Prema prijavi, Muskov udio sastoji se od 411,06 milijuna dionica tvrtke Tesla, kao i opcija za kupnju 303,96 milijuna dionica koje se mogu izvršiti u roku od 60 dana od 31. prosinca.

Tako proizlazi kako Musk nije daleko od postizanja svog zacrtanog cilja od 25% udjela u Tesli.

"Osjećam se nelagodno što razvijam Teslu kako bi postala lider u području AI i robotike bez posjedovanja otprilike 25% glasačke kontrole. Dovoljno da budem utjecajan, ali ne toliko da me se ne može oboriti", napisao je Musk na X-u prošlog mjeseca. "Ako to nije slučaj, radije bih gradio (AI) proizvode izvan Tesle."

Muskovo ogromno vlasničko sudjelovanje u Tesli djelomično je potaknuto njegovim kompenzacijskim paketom iz 2018. godine, koji je od tada suočen s kritikom, ali i pravnim postupcima.

Muskov udio u Tesli, te SpaceX-u i platformi X (bivši Twittera), vrijedi više od 200 mlrd. dolara, piše Bloomberg.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram