Zatvori
Elon Musk
Foto: Steve Jurvetson / Wikimedia Commons
PoslovniPuls
01/02/2024

Elon Musk je ostao bez paketa dionica Tesle vrijednih 56 mlrd. dolara

Nakon što je sud u američkoj saveznoj državi Delaware "srušio" kompenzacijski paket namijenjen prvom čovjeku Tesle, Elonu Musku, težak čak 56 milijardi, izvršni direktor Tesle i upravni odbor kompanije moraju pronaći način za pregovaranje o novom paketu.

Sud je ovom odlukom stao uz investitore koji već godinama izražavaju zabrinutost zbog neovisnosti upravnog odbora Tesle. Ovo bi moglo biti prekretnica za Muska, koji je nedavno izjavio da mu nije ugodno transformirati Teslu u lidera umjetne inteligencije ako njegova kontrola ne poraste s novim kompenzacijskim paketom dionica.

Sutkinja Kathaleen McCormick u obrazloženju svoje presude navela je kako bi upravni odbor trebao biti taj koji ima kontrolu u svojim rukama, a ne Musk koji ima osobne veze i odnose s pojedinim članovima uprave, ali i odbora koji je donio odluku o kompenzacijskom paketu.

"Ovo baca Teslu u potpuni kaos s izvršne perspektive", rekao je dioničar Tesle Ross Gerber, koji tvrdi da je sud donio odluku koja praktički zahtijeva nove neovisne članove upravnog odbora koji bi pružili nadzor nad izvršnim direktorom.

Musk još nije komentirao sudsku presudu, iako je žalba gotovo sigurna. Cijene dionica Tesle pale su 2,2% u srijedu.

Prvo, Musk će morati vratiti ono što je dobio ako presuda ostane na snazi. Ispunio je uvjete ugovora iz 2018. i primio 12 tranši opcija vrijednih otprilike 51 milijardu dolara.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram