Zatvori
Nvidia CEO
Foto: NVIDIA Taiwan / Wikimedia Commons
PoslovniPuls
15/02/2024

NVIDIA postala vrijednija od Googlea i Amazona

Kako izvještava Reuters, dionice tvrtke Nvidia doživjele su značajan rast od 3,64% u posljednjih pet dana, čime je njezina tržišna kapitalizacija dosegnula impresivnih 1,83 bilijuna dolara. To stavlja proizvođača čipova ispred Alphabet-a, matične tvrtke Google-a, koja trenutno ima tržišnu kapitalizaciju od 1,82 bilijuna dolara.

Vrijednost Nvidije sada zaostaje samo za tehnološkim divovima Microsoftom i Appleom.

Sjajne burzovne performanse američke tvrtke primjetne su već nekoliko mjeseci, s dionicama koje bilježe impresivan rast od 51% samo ove godine. U ponedjeljak je tržišna kapitalizacija Nvidije nadmašila onu Amazona.

Značajan pokretač Nvidia-inog ubrzanog uspona jest "boom" umjetne inteligencije (AI), koji je prouzročio dosad neviđenu potražnju za poluvodičima. S obzirom na Nvidijinu pozicioniranost u industriji naprednih čipova, posebno u sektoru poluvodiča koji mogu pokretati najmoderniju AI tehnologiju, tvrtka se pozicionirala kao ključni dobitnik ovog globalnog trenda.

Zanimljivo je usporediti kako je sada Nvidia vrijednija od cijelog kineskog tržišta dionica ili otprilike kao vrijednost španjolskog BDP-a.

Nvidia nije jedina kompanija koja profitira od potražnje za AI proizvodima. Britanski proizvođač čipova Arm u posljednjem mjesecu bilježi rast tržišne vrijednosti od 81 posto, a iShares Semiconductor ETF, koji prati kretanja na tržištu poluvodiča, od sredine siječnja bilježi rast od 10 posto.

Analitičari su optimistični i u svezi budućih potencijala za Nvidia-u, pa tako Bank of America predviđa ciljanu cijenu dionica od 800 dolara. Razlog ove optimistične prognoze leži u uvjerenju da "usvajanje generativne umjetne inteligencije u poslovnim sektorima još uvijek nije krenulo". Trenutno se cijena Nvidia dionice kreće oko 725 dolara.

Međutim, neki stručnjaci upozoravaju na moguće opasnosti, uspoređujući streloviti rast Nvidije s "dot com" balonom. Rob Arnott tvrdi kako je uspon ovog američkog proizvođača čipova "priča o velikoj tržišnoj zabludi", sugerirajući kako bi, kada balon jednom pokune, isti mogao pokrenuti širi pad na dioničkom tržištu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram