Zatvori
PoslovniPuls
05/02/2024

Početak godine donio solidan zamah optimizma

Na mjesečnoj razini, nakon blagog pada na kraju 2023., kompozitni indeksi pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača zabilježili su u siječnju solidno poboljšanje. Na godišnjoj razini, indeksi pouzdanja i očekivanja bilježe neprekidno rast punih godinu dana.

"Kompozitni indeks raspoloženja ostvario je poboljšanje na godišnjoj razini peti mjesec zaredom, a isključujući kolovoz, godišnji rast pokazatelja bilježi se od svibnja 2023. godine. Kompozitni indeksi pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača nalaze se na početku godine iznad pretpandemijskog dugoročnog prosjeka. Intenzivno i kontinuirano poboljšanje na godišnjoj razini naglašava intenzitet pesimizma tijekom 2022. godine uslijed zamaha cjenovnih pritisaka i geopolitičkih nestabilnosti", stoji u analizi RBA analitičara.

Indeks pouzdanja potrošača (IPP) u siječnju je porastao na negativnih 10,2 boda (+2,2 boda u odnosu na prosinac). Od područja koje pokriva ovaj indeks, pogoršanje je zabilježeno jedino kod pitanja glede očekivanja o promjeni ispitanikove kupnje trajnih dobara u sljedećih 12 mjeseci u odnosu na proteklih 12 mjeseci. U pozitivnom smjeru djelovala su pitanja kako se tijekom proteklih 12 mjeseci promijenila financijska situacija u kućanstvu, kako će se tijekom sljedećih 12 mjeseci promijeniti financijska situacija u kućanstvu te pitanje vezano za očekivanja o promjeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj tijekom sljedećih 12 mjeseci.

Pitanje o promjeni financijske situacije u kućanstvu i ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u sljedećih 12 mjeseci povoljno su se odrazila i na Indeks očekivanja potrošača (IOP) koji je u siječnju bio na razini od -7,6 bodova (+3,5 bodova na mjesečnoj razini).

Naposljetku, Indeks raspoloženja potrošača (IRP) poskočio je s -32,1 bod u prosincu na -28,6 bodova u siječnju. Povoljno na ovaj indeks djelovalo je pitanje kako se ukupna ekonomska situacija promijenila u Hrvatskoj u proteklih 12 mjeseci, pitanje kako se tijekom proteklih 12 mjeseci promijenila financijska situacija u kućanstvu te pitanje vezano za isplativost investiranja u trajna dobra za kućanstvo u Hrvatskoj u okružju trenutne ekonomske situacije.

Indeksi pouzdanja i očekivanja na najvećoj su razini od kolovoza 2021., dok je indeks raspoloženja posljednji put bio na višim razinama u siječnju 2022.

Na mjesečnoj razini, najsnažnije poboljšanje zabilježeno je kod pitanja glede promjene ekonomske situacije u Hrvatskoj u proteklih 12 mjeseci. U odnosu na siječanj 2023. godine, poboljšanje je zabilježeno kod sva tri kompozitna indeksa i kod svih pitanja iz ankete.

"Uz manje prekide, sentiment potrošača postepeno se oporavlja više od godinu dana, što omogućuje i prisutno slabljenje inflatornih pritisaka uz kontinuiran rast nominalnih plaća. Promjene pokazatelja sugeriraju da će osobna potrošnja nastaviti biti oslonac gospodarskog rasta. Ograničavajuće na rast kompozitnih indeksa nastavlja djelovati ekonomska i geopolitička neizvjesnost, viši troškovi života u odnosu na razdoblje prije intenziviranja inflatornih pritisaka, postepeno zaoštravanje uvjeta i standarda financiranja", stoji u zaključku komentara RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram