Zatvori
Larry Page
Foto: Marcin Mycielski / European Parliament
PoslovniPuls
02/02/2024

Suosnivač Googlea ima kolekciju od pet privatnih otoka

Suosnivač Googlea Larry Page kroz posljednjih deset godina skupio je poprilično impresivnu kolekciju privatnih otoka.

Suosnivač Googlea tako je 2018. godine kupio Cayo Norte, veliki privatni otok u Puerto Ricu, prema dokumentima koje je pregledao Business Insider.

Page je otok stekao za 32 milijuna dolara koristeći tvrtku s ograničenom odgovornošću pod nazivom US Virgin Island Properties, a koju je, čini se, Page koristio za kupovinu otoka diljem Kariba. Page i njegova supruga Lucinda Southworth kontroliraju tvrtku, piše Business Insider.

Kupnja Cayo Norte uključivala je veliki dio otoka za 28,7 milijuna dolara i još jedan manji dio za 3,4 milijuna dolara, čime je obuhvaćeno cijelo dostupno zemljište, sveukupno malo više od 32 milijuna dolara, prema dokumentima o nekretninama i pravnoj prijavi o otoku.

Dokumenti podneseni u registar nekretnina u Fajardu u Puerto Ricu, koje je pregledao BI, također spominju da je prodaja ovjerena od strane Cristine Rosado u ime tvrtke Assumption LLC. Assumption LLC je matično društvo koje obuhvaća mnoge investicije koje su Page i Southworth ostvarili putem svojeg obiteljskog ulagačkog ureda, Koop. Rosado je odvjetnica u firmi sa sjedištem u San Franciscu koja upravlja imovinom obiteljskih ureda, uključujući Pageov.

S Cayo Norte, Page sada posjeduje najmanje pet privatnih otoka, piše Business Insider.

Cayo Norte se nalazi otprilike 20 nautičkih milja istočno od Puerto Rica i sjeveroistočno od Culebre, još jednog otoka koji čini arhipelag. Cayo Norte poznat je po svojim bijelim pješčanim plažama, okolnim koralnim grebenima i očuvanju utočišta za ugrožene kornjače. Prethodno je bio u vlasništvu Dana Shelleyja, lokalnog građevinca.

Pageove namjere s Cayo Norte u ovom trenutku nisu jasne. Richard Gautier, direktor ureda za prostorno planiranje Culebre, rekao je Business Insideru da nije bilo prijava za razvoj Cayo Norte od promjene vlasništva 2018. godine.

Dvoje lokalnih stanovnika reklo je da su vidjeli helikoptere slijetati na Cayo Norte od tada, a jedan od njih rekao je da je vidio ljude koji voze "hydrofoil" u vodama blizu otoka. Page je zaljubljenik u "hydrofoiling". To je vrsta surfanja gdje se daska za surfanje izdiže iznad razine vode uz pomoć peraje u obliku krila.

Pageov interes za Cayo Norte datira barem iz 2013. godine, prema transkriptu iskaza iz sudske rasprave 2016. godine, u kojem je Wayne Osborne, izvršni direktor obiteljskog ureda obitelji Page, bio upitan o kupovini otoka u ime suosnivača Googlea.

"Otprilike 2013. godine, gospodin Page je izrazio želju da osnuje (pravni, op.a.) entitet radi kupovine otoka u Američkim Djevičanskim otocima, konkretno, otoka Great Hans Lollik, Little Hans Lollik, ili Cayo Norte, blizu Puerto Rica", rekao je Osborne.

Page je 2014. godine kupio Lollik otoke, koji se nalaze 23 milje istočno od Cayo Norte, za 23 milijuna dolara, piše Business Insider.

Godine 2020. Page je kupio većinsko vlasništvo nad obližnjim otoka Tavarua, poznatom po bijelim pješčanim plažama i blizini vrhunske surferske lokacije.

Prvije pet godina, Page i njegov suosnivač Googlea, Sergey Brin, najavili su povlačenje iz Alphabet-a i prepustiti upravljanje izvršnom direktoru Sundaru Pichaiju. Od tada se Page gotovo potpuno povukao iz javnog života, ali on i Brin i dalje zadržavaju konačnu kontrolu nad Alphabetom zahvaljujući posebnim dionicama s dodatnim glasačkim pravima.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram