Zatvori
IBM znak
Foto: Carson Masterson / Unsplash
PoslovniPuls
26/01/2024

Evo zašto svi odjednom opet pričaju o IBM-u

Dionice IBM-a otvorile su novo poglavlje u četvrtak, s impresivnim skokom od gotovo 13%, dosegnuvši najvišu cjenovnu razinu u posljednjih deset godina. Ovaj izniman rast rezultat je izvješća tvrtke koje ukazuje na snažan rast očekivanih prihoda, potpomognut neočekivano velikom potražnjom za njihovim uslugama umjetne inteligencije (AI).

IBM-ovo poslovanje u području generativne umjetne inteligencije, uključujući rezervacije i prodaju usluga koje pokreće Watsonx AI platforma, ostvarilo je neočekivani dvoznamenkasti rast u posljednjem kvartalu njihove poslovne godine. Tvrtka očekuje kako će upravo AI tehnologije omogućiti povećanje prihoda za između 4% i 6% tijekom 2024. godine.

James Kavanaugh, glavni financijski direktor IBM-a, istaknuo je kako konzultantske i softverske tvrtke, uključujući i njemački SAP, igraju ključnu ulogu u ovom procvatu.

Dionica IBM-a dosegnula je cijenu od 196,89 dolara, što predstavlja najvišu cjenovnu razinu od lipnja 2013. godine.

Zanimljivo je napomenuti da se dionicama IBM-a trguju po cijeni koja je oko 17 puta veća od očekivane zarade za sljedećih 12 mjeseci, što je iznad njihovog dvogodišnjeg povijesnog prosjeka od otprilike 14 puta. U usporedbi s konkurencijom, čijim se dionicama trguje po cijeni od oko 20 puta većoj od očekivane zarade, dionice IBM-a i dalje zadržavaju atraktivnu poziciju na tržištu, stoji u komentaru London Stock Exchange Group-a (LSEG).

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram