Zatvori
Kip slobode - robot - umjetnicka ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
25/01/2024

Oxford: Umjetna inteligencija ozbiljno će uzdrmati američku ekonomiju

Generativna umjetna inteligencija, poput sveprisutnog chatbota ChatGPT-a, mogla bi ubrizgati čak bilijun dolara u američko gospodarstvo tijekom sljedećeg desetljeća.

Tako se barem navodi u zaključku studije o ekonomskim utjecajima generativne umjetne inteligencije objavljene 10. siječnja od strane tvrtke Cognizant, specijalizirane za rješenja u području tehnologije, u suradnji s Oxford Economics.

Studija također otkriva kako će više od polovice svih poslova koji pokreću američko gospodarstvo biti značajno pogođeni umjetnom inteligencijom, pri čemu će mali postotak radnika izgubiti posao i teško pronaći novo zaposlenje.

Studija je koristila model za simulaciju tri razine usvajanja poslovanja s umjetnom inteligencijom - niska, srednja i visoka - te kako bi te stope mogle utjecati na poslove i karijere.

Model je prvo istražio koliko će brzo tvrtke usvajati umjetnu inteligenciju, prenosi BusinessInsider.

Autori su opisali 2023. godinu kao "eksperimentalnu fazu" korištenja umjetne inteligencije, pri čemu je 13% tvrtki već koristilo ovu tehnologiju. To se dogodilo nekoliko mjeseci nakon što je OpenAI javno lansirao ChatGPT u studenom 2022. godine.

Međutim, očekuje se kako će ta upotreba brzo rasti na 31% u idućih četiri do osam godina, ovisno o agresivnosti korištenja modela, te gotovo 50% u sljedećih 10 godina.

Stope usvajanja mogle bi se usporiti nakon 10 godina, ali će nastaviti rasti sljedećih 20 godina dok ne dosegnu stopu usvajanja od 100% prema sva tri modela.

Model studije također je analizirao 18.000 zadataka koje su istraživači identificirali kao pokretače američkog gospodarstva, poput generiranja sadržaja, analize tržišta, generiranja slika, izvještaja i emailova. Zatim su istražili utjecaj generativne umjetne inteligencije na oko 1.000 poslova koji koriste ove zadatke, poput upravljanja, prodaje, dizajna, medija i pravnih poslova.

Model je analizirao postotak zadataka koje bi umjetna inteligencija mogla automatizirati za svaki posao.

90% poslova će imati barem 5% svojih visoko vrijednih zadataka automatiziranih uz pomoć umjetne inteligencije.

52% poslova će imati barem 25% svojih visoko vrijednih zadataka pogođenih umjetnom inteligencijom. Oko 8% poslova bilo je na toj razini 2023. godine.

Model je pokazao kako bi umjetna inteligencija mogla dovesti do gubitka posla za 9% američke radne snage u idućih 10 godina. Osim toga, otprilike jedan od svakih devet radnika koji izgube posao - otprilike 1% ukupne američke radne snage - imat će problem pri pronalasku novog posla nakon što ih AI istisne, jer vještine potrebne za njihove trenutne poslove neće biti primjenjive na tržištu rada kojim dominira AI.

Ovo istraživanje samo potvrđuje već prethodno objavljene projekcije i studije o utjecaju umjetne inteligencije na globalno tržište rada.

Izvješće Goldman Sachsa u ožujku procijenilo je kako bi umjetna inteligencija mogla poremetiti više od 300 milijuna radnih mjesta diljem svijeta. Izvješće McKinseya procijenilo je da će najmanje 12 milijuna Amerikanaca morati pronaći novi posao do 2030. godine.

Međutim, sve veća penetracija umjetne inteligencije imat će izrazito pozitivan utjecaj na gospodarska kretanja u američkom gospodarstvu. Predviđa se kako će produktivnost SAD-a rasti barem 1,7%, a čak i do 3,5% tijekom sljedećeg desetljeća zbog umjetne inteligencije. Ovaj rast prenosi se na povećanje američkog BDP-a od 477 milijardi do 1 bilijuna dolara godišnje tijekom sljedećeg desetljeća.

"Istraživački rezultati prikazuju koliko brzo ova tehnologija može poremetiti putanju američkog gospodarstva, pružajući neprocjenjive uvide za vođe kako bi iskoristili njezin potencijal i prilagodili se brzo", napisao je Adrian Cooper, izvršni direktor Oxford Economics-a.

Istraživači napominju kako će umjetna inteligencija utjecati na radnu snagu na drugačiji način nego prethodne tehnološke revolucije.

Umjesto zamjene poslova s ručnim radom i "radom znanja usmjerenim na proces", poput unosa podataka, očekuje se da će umjetna inteligencija imati veći utjecaj na poslove koji traže intelektualno znanje, poput analize kredita, programiranja, razvoja weba, administracije baza podataka i grafičkog dizajna.

Prema studiji, neki od ovih poslova već su doživjeli zamjenu 50% svojih najvažnijih zadataka uz pomoć umjetne inteligencije, a taj postotak bi mogao narasti na 80% u idućih 10 godina.

Ovo je potvrđeno u izvješću McKinseya iz lipnja koje je otkrilo kako bi visoko plaćeni radnici mogli doživjeti najveći utjecaj automatizacije generativnom umjetnom inteligencijom, piše BusinessInsider.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram