Zatvori
Dizalica
Foto: Bence Balla-Schottner / Unsplash
PoslovniPuls
25/01/2024

Hrvatski građevinski sektor ne pokazuje znakove usporavanja

Prema privremenim podacima DZS-a, u studenom su, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavljene pozitivne godišnje stope rasta obujma građevinskih radova, koje kontinuirano traju od lipnja 2020, prenose RBA analitičari.

Kalendarski prilagođen rast iznosio je 6,5% godišnje (u odnosu na 7,6% u listopadu). Prema izvornim indeksima, rast na godišnjoj razini iznosio je 10%. Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova manji je za 0,1% u odnosu na listopad 2023.

U studenom je pozitivan doprinos generiran od izgradnje zgrada (+11,7% godišnje), dok je kod izgradnje na ostalim građevinama zabilježena negativna godišnja promjena (-1,4%). Kategorija ostalih građevina uglavnom se povezuje s investicijskom aktivnosti javnog sektora.

Promatrano u razdoblju od siječnja do studenog prosječan rast obujma građevinskih radova iznosio je 4,4% godišnje, što predstavlja blago usporavanje dinamike rasta zabilježenog u istom razdoblju prethodne godine (4,5%). U promatranom razdoblju, prema izvornim indeksima, rast je iznosio 5,0% godišnje.

Istovremeno je u prvih jedanaest mjeseci izdano 10.577 odobrenja za građenje (+5,9% u odnosu na isto razdoblje 2022.). Od toga se 9.144 dozvola odnosila na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine.

"Prema posljednjim podacima HNB-a, poslovni optimizam u građevinarstvu nalazi se na razmjerno visokoj razini. Promatrano u razdoblju od početka 2023. godine, isti je bio iznad dugoročnog prosjeka i na najvišim razinama od 2019. godine. Unatoč visokim troškovima gradnje, manjku kvalificirane radne snage i kontinuiranoj ekonomskoj neizvjesnosti, optimizam u građevinarstvu nastavlja pokazivati stanovitu otpornost. Posljedica je to i priljeva EU transfera koji pružaju potporu građevinskoj aktivnosti. S druge strane, ograničavajući čimbenik građevinske aktivnosti ostaje manjak kvalificirane radne snage, dok će na privatne investicije negativno utjecati i pogoršanje uvjeta financiranja. Prigušene gospodarske aktivnosti u zemljama u okruženju i potencijalno prelijevanje negativnih učinaka na hrvatsko gospodarstvo također su određen rizik za trendove u građevinarstvu. Ostajemo optimistični glede nastavka korištenja europskih sredstava koji bi trebali nastaviti poticati građevinsku aktivnost u još uvijek izazovnom poslovnom okruženju", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram