Zatvori
Star Wars: Jedi Survivor
PoslovniPuls
23/01/2024

Globalno tržište videoigara ove će godine narasti na gotovo 190 mlrd. dolara

Globalno tržište videoigara ove će godine ostvariti 189,3 milijarde dolara prihoda, procijenila je tvrtka Newzoo u svojem najnovijem izvješću.

Istražujući nadolazeće trendove, podaci tvrtke ukazali su da se tržište oporavilo prošle godine i da će polako rasti i tijekom 2024. godine. Godišnja stopa rasta od 2021. do 2026. procijenjena je na 1,3%.

Newzoo je rekao da je tržište generiralo procijenjenih 184 milijarde dolara u 2023. godini, što je mali rast od 0,6% u odnosu na 2022., koje je samo po sebi bilo smanjenje od 5% u odnosu na prethodnu godinu.

"Jedan od glavnih pokretača rasta ove godine bit će rastuća baza korisnika igraćih konzola Xbox Series i PlayStation 5. Iako se očekuje da će ovogodišnji katalog videoigra biti znatno manje impresivan od prošlogodišnjeg, live-service videoigre i prodaja starih naslova potaknut će rast u tom segmentu."

"Veliki izdavači primijenit će strategije smanjenja rizika, izbjegavajući nove IP-ove. Umjesto toga, usredotočit će se na nastavke i iskorištavanje postojećih IP-ova. Tvrtke će također nastaviti istraživati AAA naslove s malim obujmom poput Assassin's Creed Mirage i Marvel's Spider-Man: Miles Morales."

Također se očekuje da će upotreba generativne umjetne inteligencije rasti i u sektoru interaktivne zabave, ali neće značajno utjecati na igre ove godine.

"Unatoč kontroverzama, mnogi razvojni studiji već koriste alate za umjetnu inteligenciju. Upotreba generativnih alata za umjetnu inteligenciju i dalje će se povećavati kako bi se poboljšala učinkovitost u godinama koje dolaze. Međutim, tehnologija neće značajno utjecati na proizvodnju igara u velikom opsegu u 2024. godini. Iako se umjetna inteligencija razvija nevjerojatnom brzinom, u 2024. godini većina primjena bit će selektivna i već dokazana", poručuju iz Newzoo-a.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram