Zatvori
VC superjunak - ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
19/01/2024

Razvoj umjetne inteligencije pogurat će i europska rizična (VC) ulaganja

Transakcije rizičnog kapitala (venture capital) u Europi će se povećati ove godine jer investitori sjede na velikim hrpama neiskorištenog kapitala zbog nedostatka aktivnosti u 2023. godini, piše PitchBook.

Međutim, Eric Liaw, generalni partner u IVP, vjeruje da neće doći do povratka u euforične dane 2021. godine jer će startupi i investitori djelovati s većom disciplinom.

"Rast pod svaku cijenu je prošao", rekao je Liaw. "Nadam se da ćemo to svi zapamtiti idući put, a bit će i idućeg puta."

"Sa stabilizacijom ulagačkog okruženja i kapitala, tvrtke će se osjećati sigurnije prilikom odgovornih investicija za budući rast. Očekujem više aktivnosti u financiranju u kategorijama seed, A i B, i vrlo malo u D i dalje, uglavnom zato što su privatne tvrtke postigle razine učinkovitosti koje su dosad smatrane nemogućima", rekao je Liaw.

Veći broj jednoroga u 2024.

S povećanim pritiskom na procjene prošle godine, europska jednoroga kohorta za 2023. izgledala je relativno slabašno u usporedbi s prethodnim godinama. Prema podacima PitchBooka, prošle godine u Europi se pojavilo samo 10 novih jednoroga, kompanija s valuacijom većom od milijardu dolara. U 2022. bilo je 46 takvih tvrtki.

"Prošla godina bila je teška okolina za procjene, što je činilo nepovoljnim prikupljanje kapitala uz povećani broj negativnih rundi za tvrtke koje su trebale svježa financijska sredstva", rekao je Rosh Wijayarathni, direktoru za inovacijsko gospodarstvo Velike Britanije i Irske u JP Morgan. "(Ali) s ulaganjima u tvrtke iz kategorija seed i Serije A u posljednjih 18 mjeseci, nadam se da imamo dobar broj tvrtki u fazi rasta koje će kucati na vrata statusa jednoroga kada izađu na tržište prikupljati kapital."

"Vidjet ćemo povećanje, ali nećemo se vratiti na razine iz 2021. Međutim, kvaliteta europskih jednoroga bit će mnogo veća - temeljena na stvarnim prihodima s dobrim ekonomskim pokazateljima, a ne na hiperinflaciji zadnjeg ciklusa", rekao je Imran Ghory, generalni partner tvrtke Blossom Capital.

Svi pogledi usmjereni prema umjetnoj inteligenciji

Generativna umjetna inteligencija bila je u središtu pažnje investitora u 2023. godini, a očekuje se da će i ove godine biti slično. Međutim, fokus će se vjerojatno premjestiti s velikih jezičnih modela prema stvarnim primjenama.

"Lako je podcijeniti AI i vidjeti ga samo kao još jedan ciklus hiperinflacije, ali počet ćemo vidjeti stvarnu vrijednost", rekao je Adam Zobler, generalni partner u Foundamental. "Ako se prva faza revolucije umjetne inteligencije fokusirala na razvoj temeljnih modela, smatramo da će druga faza obuhvatiti vertikalizaciju AI-a. AI će oživjeti stare industrije otvaranjem novih primjena, otključavanjem podataka iz arhiva i agregacijom podataka između softverskih sustava."

Reece Chowdhry, partner tvrtke Concept Ventures, upozorava da će se AI startupi morati posebno posvetiti ravnoteži između inovacija i usklađenosti ove godine.

"Prošla godina bila je godina velikog proboja umjetne inteligencije", rekao je. "Stoga će 2024. biti godina sigurnosti u polju AI-a i tehnologije regulative. AI startupi će se naći pod pojačanim nadzorom u vezi s transparentnošću, odgovornošću i ublažavanjem pristranosti. Tvrtke moraju proaktivno prilagoditi svoje strategije ne samo kako bi se pridržavale postojećih propisa, već i kako bi predvidjele i pripremile se za buduće razvoj AI regulacije."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram