Zatvori
Nokia zgrada
Foto: Pawel Czerwinski / Unsplash
PoslovniPuls
19/01/2024

Nokia je živa i sada ulaže ozbiljan novac u istraživanje i proizvodnju AI čipova

Finski telekomunikacijski div, Nokia, objavila je u srijedu planove za ulaganje 360 milijuna eura u istraživačke centre smještene u njemačkim gradovima Ulm i Nürnberg. Ova ambiciozna investicija će se provesti tijekom sljedeće četiri godine i ima za cilj poticanje projektiranja mikročipova, s fokusom na razvoj čipova za radio i optičke proizvode namijenjene budućim 5G-Advanced i 6G mobilnim komunikacijskim sustavima.

Projekt će se realizirati unutar okvira europskog programa potpore projektima od zajedničkog interesa (IPCEI), koji uključuje subvencije njemačke vlade u Berlinu, te saveznih zemalja Baden-Württemberga i Bavarske. Ova inicijativa ima za cilj jačanje europske konkurentnosti i inovacija u području mikroelektronike, pridonoseći ostvarivanju europskih klimatskih ciljeva kroz razvoj mikroprocesora s manjim energetskim troškovima.

Glavna svrha ovog projekta je stvaranje čipova koji će biti ključni za napredne tehnologije kao što su 6G mobilni sustavi i umjetna inteligencija (AI). Uz očekivanja da će novi mikroprocesori biti energetski učinkovitiji, Nokia usko surađuje s istraživačkim institutima i sveučilištima kako bi ostvarila svoje ciljeve.

Eleftherios Papadopoulos, Nokijin menadžer za njemačko tržište, naglašava da je ovaj projekt prekretnica za Nokiju i budućnost telekomunikacijskog sektora u Njemačkoj i Europi. On vjeruje da će jačanje europske konkurencije i inovacija u mikroelektronici doprinijeti ostvarivanju zajedničkih ciljeva tehnološkog razvoja, posebice u području 6G i umjetne inteligencije.

Ova ambiciozna investicija dolazi u sklopu programa financiranja "projekata od zajedničkog interesa" Europske komisije, koji planira osigurati do 8,1 milijardu eura bespovratne potpore za 68 projekata u 14 zemalja EU-a. Ovaj program fokusira se na podršku mikroelektronici i komunikacijskoj tehnologiji, a prijavile su ga Austrija, Češka, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Malta, Nizozemska, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Španjolska.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram