Zatvori
Predsjednik uprave - ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
16/01/2024

PwC-ovo istraživanje: Predsjednici uprava imaju velika očekivanja od umjetne inteligencije

PwC-ovo istraživanje u kojem je sudjelovalo 4.702 predsjednika uprava u 105 zemalja i teritorija, otkrilo je da je 38 % predsjednika uprava optimistično u vezi s izgledima globalnog gospodarskog rasta u sljedećih 12 mjeseci, što predstavlja porast u odnosu na 18 % u 2023. godini. Očekivanja predsjednika uprava o gospodarskom padu također su pala s rekordno visoke razine u prošlogodišnjem istraživanju (73 %) na 45 %, s obzirom na to da je percipirana izloženost inflaciji pala za 16 postotnih bodova (na 24 %), a makroekonomskoj volatilnosti za 7 postotnih bodova (na 24 %). Unatoč aktualnim sukobima, udio predsjednika uprava koji smatraju da je njihova tvrtka umjereno ili izrazito izložena riziku od geopolitičkih sukoba pao je za 7 postotnih bodova (na 18 %).

Također je vjerojatnije da će u pogledu domaćih gospodarskih izgleda predsjednici uprava u većini regija svijeta biti skloniji optimizmu nego pesimizmu. Međutim, predsjednici uprava u Sjevernoj Americi i zapadnoj Europi suprotstavljaju se trendu: u zapadnoj Europi 32 % očekuje poboljšanje domaćeg gospodarstva, 48 % pad, dok se u Sjevernoj Americi bilježe 31 % u prvoj, odnosno 52 % u drugoj kategoriji.

Vjerojatnije je da će predsjednici uprava planirati povećanje, a ne smanjenje broja zaposlenih u sljedećih 12 mjeseci, a 39 % ih je izjavilo da očekuje povećanje broja zaposlenih za 5 % ili više. Vjerojatno je da će poslodavci u svim regijama biti skloniji povećanju, a ne smanjenju broja zaposlenih, s tim da je Bliski istok najodlučniji u zapošljavanju (65 %).

Iako je smjer kretanja pozitivan, optimizam je krhak s obzirom na preklapanje određenih megatrendova, uključujući tehnološke poremećaje, kao što je primjerice pojava generativne umjetne inteligencije, i klimatsku tranziciju. Gotovo polovica (45 %) predsjednika uprava smatra da njihov postojeći način poslovanja neće biti održiv za desetak godina ako nastave sadašnjim putem, što predstavlja porast u odnosu na 39 % u 2023. godini. Predsjednici uprava su nešto manje sigurni u izglede za rast prihoda svojih tvrtki u sljedećih 12 mjeseci u odnosu na prošlu godinu, što predstavlja pad s 42 % na 37 %, odražavajući neizvjesnost o tome kako će upravljati megatrendovima.

"Poslovne lidere sve manje zabrinjavaju makroekonomski izazovi, ali sve su usredotočeniji na moguće poremećaje u njihovim sektorima poslovanja. Unatoč rastućem optimizmu u kontekstu globalne ekonomije, zapravo su manje optimistični nego lani u pogledu vlastitih izgleda za ostvarivanje prihoda i svjesniji su potrebe za temeljitim preoblikovanjem svog poslovanja. Bilo da je riječ o bržem uvođenju generativne umjetne inteligencije ili promjeni načina poslovanja u svrhu lakšeg suočavanja s izazovima koji proizlaze iz klimatske tranzicije te iskorištavanja povezanih prilika, ovo je godina transformacije", rekao je Bob Moritz, globalni predsjednik PwC-a.

"Poduzeća se moraju prilagoditi novom vremenu i okolnostima. Bit će važno preoblikovati se i usredotočiti na sile koje izazivaju poremećaje unutar sektora u kojem pojedino poduzeće djeluje. To bi moglo uključivati ulaganje u nove tehnologije kao što je generativna umjetna inteligencija ili razvoj održivih poslovnih modela čime se rješavaju izazovi i prihvaćaju prilike koje nosi klimatska tranzicija. Postoji stalna rastuća potreba da poduzeća budu agilna i prilagodljiva pri suočavanju s promjenama. Važno je da poduzeća prate te promjene i prihvate nove tehnologije i poslovne modele kako bi ostala konkurentna u današnjem svijetu koji se iznimno brzo mijenja", rekao je John Gašparac, voditelj poslovanja PwC-a u Hrvatskoj.

Većina predsjednika uprava smatra generativnu umjetnu inteligenciju katalizatorom transformacije koja će poticati učinkovitost, inovacije i transformacijske promjene. Gotovo tri četvrtine (70 %) smatra da će u sljedeće tri godine to značajno promijeniti način na koji njihova tvrtka stvara, isporučuje i definira vrijednost.

Predsjednici uprava također su optimistični u pogledu kratkoročnog učinka. Tijekom sljedećih 12 mjeseci, gotovo tri petine (58 %) očekuje da će poboljšati kvalitetu svojih proizvoda ili usluga, a gotovo polovica (48 %) smatra da će umjetna inteligencija poboljšati njihovu sposobnost izgradnje povjerenja među dionicima. Također očekuju bolje rezultate svog poslovanja: 41 % očekuje pozitivan utjecaj na prihode, a 46 % očekuje pozitivan utjecaj na profitabilnost. Sektor tehnologije, medija i komunikacija najpozitivniji je u pogledu utjecaja na dobit (54 %), dok je optimizam na području energetike, komunalija i resursa najniži (36 %).

No dok su predsjednici uprava sve usredotočeniji na transformacijske prednosti generativne umjetne inteligencije, velika većina kaže da će njenim uvođenjem biti potrebno usavršavanje radnika (69 %). Također su izrazili zabrinutost zbog povezanog porasta rizika kibernetičke sigurnosti (64 %), dezinformacija (52 %), pravnih obveza i reputacijskih rizika (46 %) te pristranosti prema određenim skupinama klijenata ili zaposlenika (34 %) u svojim poduzećima.

Kako predsjednici uprava postaju svjesniji megatrendova s kojima se suočavaju poduzeća na globalnoj razini, sudionici istraživanja sve više sumnjaju u dugoročnu održivost svog poslovanja. Gotovo polovica (45 %) sumnja da će njihovo poslovanje biti održivo nakon sljedećeg desetljeća ako se ne preoblikuju, što predstavlja porast u odnosu na 39 % iz 2023. godine. Istraživanje jasno pokazuje da su manje tvrtke izložene većem riziku: 56 % predsjednika uprava na čelu poduzeća koja ostvaruju manje od 100 milijuna dolara prihoda godišnje smatra da će njihovo poslovanje biti održivo još samo 10 godina ili manje ako nastavi s dosadašnjim načinom poslovanja. Taj stav zauzelo je i 27 % predsjednika uprava poduzeća koja ostvaruju 25 ili više milijardi dolara prihoda godišnje.

Gotovo svi predsjednici uprava (97 %) napominju da su poduzeli korake kako bi promijenili način na koji stvaraju, isporučuju i definiraju vrijednost u posljednjih pet godina, a više od tri četvrtine (76 %) poduzelo je barem jednu mjeru koja je imala velik ili vrlo velik utjecaj na poslovni model njihovog poduzeća.

Međutim, predsjednici uprava suočavaju se s brojnim izazovima kod poduzimanja spomenutih mjera. Dvije trećine (64 %) navodi kako regulatorno okruženje bar donekle ograničava njihove mogućnosti transformacije poslovnog modela, 55 % ukazuje na različite, jednako važne, operativne probleme, a 52 % ukazuje na nedostatak vještina zaposlenika u njihovim tvrtkama.

Neučinkovitost se navodi kao još jedna prepreka. Predsjednici uprava uočili su značajnu razinu neučinkovitosti u nizu rutinskih aktivnosti u svojim tvrtkama, od sastanaka na kojima se donose odluke do prepiske e-poštom, pri čemu otprilike 40 % vremena utrošenog na te zadatke smatraju neučinkovitim. PwC-ova konzervativna procjena troška navedene neučinkovitosti bila bi jednaka samonametnutom porezu na produktivnost u iznosu od 10 bilijuna dolara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram