Zatvori
Djevojka za računalom - ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
15/01/2024

Nastavljaju pljuštati otkazi u globalnom tehnološkom sektoru

Od 2020. do 2023. godine, broj tehnoloških stručnjaka koji su bili suočeni s nezaposlenošću širom svijeta značajno je porastao, a slično se nastavlja i u prvim danima 2024. godine. Prema najnovijim podacima, najteže pogođeni u ovom valu otpuštanja su radnici u Amazonu, gdje je više od 27.000 zaposlenika do sada izgubilo posao u pet različitih rundi otpuštanja. Slijede ih Meta i Google sa 21.000 i 12.000 najavljenih otkaza.

Osim pandemije koronavirusa, globalnopolitički događaji kao rat između Rusije i Ukrajine, sukobi u Gazi, smanjenje kineske proizvodnje te rastuća inflacija, ostavljaju ozbiljan trag na tehnološkoj industriji. Posebno su pogođeni maloprodajni tehnološki startapi, s gotovo 29 tisuća najavljenih otkaza od rujna 2023. godine.

Ova globalna situacija potiče tehnološke kompanije širom svijeta na razvoj poslovnih strategija kako bi prevladale ekonomske izazove. U Sjedinjenim Američkim Državama, tehnološke firme planiraju fokusirati se na zadržavanje potrošača, automatizaciju softvera i smanjenje operativnih troškova kao ključne korake u suočavanju s izazovima koje donosi ovo turbulentno razdoblje.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram