Zatvori
Robot oko zemlje - ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
15/01/2024

MMF: AI će imati razoran učinak na tržišta rada u razvijenim ekonomijama

Novi izvještaj Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) naglašava da će umjetna inteligencija (UI) imati značajan utjecaj na oko 60 posto svih radnih mjesta u razvijenim ekonomijama, izjavila je direktorica MMF-a, Kristalina Georgieva u razgovoru za AFP.

"Razvijene ekonomije, uključujući neka tržišta u razvoju, suočit će se s utjecajem na 60 posto svojih radnih mjesta", rekla je Georgieva u intervjuu u Washingtonu, pozivajući se na izvještaj MMF-a objavljen u nedjelju na tu temu.

"Zatim se taj postotak smanjuje na 40 posto za tržišta u razvoju, odnosno na 26 posto za zemlje s niskim prihodima", dodala je, pozivajući se na izvještaj MMF-a koji napominje da je gotovo 40 posto ukupnog globalnog zapošljavanja izloženo utjecaju umjetne inteligencije.

Izvještaj MMF-a bilježi da će polovica radnih mjesta pogođenih umjetnom inteligencijom biti negativno pogođena, dok bi ostatak mogao imati koristi od povećanja produktivnosti zbog umjetne inteligencije.

"Vaše radno mjesto može potpuno nestati - a to nije dobro - ili umjetna inteligencija može poboljšati vaše radno mjesto, čime biste zapravo postali produktivniji i razina vašeg prihoda mogla bi porasti", rekla je Georgieva za AFP.

"Umjetna inteligencija bi mogla pogoršati digitalni jaz i razlike u dohotku između zemalja", nastavlja se u izvještaju, dodajući da su stariji radnici vjerojatno osjetljiviji na promjene koje donosi umjetna inteligencija.

MMF vidi važnu priliku za političke mjere koje bi pomogle riješiti ove zabrinutosti, rekla je Georgieva za AFP.

"Morate se usredotočiti na pomoć posebno zemljama s niskim prihodima da brže uhvate prilike koje će umjetna inteligencija predstaviti", rekla je.

"Drugim riječima, AI trebamo prihvatiti, jer dolazi", dodala je. "Dakle, umjetna inteligencija, da, može zvučati malo zastrašujuće. Ali to je također ogromna prilika za sve."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram