Zatvori
Microsoft zgrada
Foto: Matthew Manuel / Unsplash
PoslovniPuls
11/01/2024

Europska komisija istražit će Microsoftovo ulaganje u OpenAI

Europska komisija pokreće istragu o tržišnom natjecanju u području virtualnog svijeta i generativne umjetne inteligencije, posebno fokusirajući se na Microsoftovo ulaganje u OpenAI, objavljeno je.

Povjerenica za tržišno natjecanje, Margrethe Vestager, ističe brz razvoj virtualnih svjetova i generativne umjetne inteligencije te naglašava važnost održavanja konkurencije na tim područjima.

"Ključno je da nova tržišta ostanu konkurentna kako bi se potaknuo rast poslovanja i pružili inovativni proizvodi svim potrošačima," izjavila je Vestager.

Europska komisija će proučiti potencijalne dogovore između "velikih igrača na digitalnom tržištu" i programera te dobavljača generativne umjetne inteligencije. Cilj je utvrditi utjecaj njihovog partnerstva na "tržišnu dinamiku", navedeno je u službenom priopćenju.

Analiza EK-a posebno će ispitati Microsoftovo ulaganje u OpenAI, kako bi se utvrdilo je li u skladu s europskim odredbama o spajanjima. Podsjetimo, američki tehnološki div je 2019. godine uložio milijardu dolara u OpenAI, a dodatnih 10 milijardi dolara u ChatGPT tijekom 2023. godine.

Osim toga, britanska Uprava za tržišno natjecanje (CMA) najavljuje vlastitu analizu Microsoftovog partnerstva s OpenAI-jem. Početkom prosinca, regulator je izrazio sumnju da je partnerstvo rezultiralo efektivnim preuzimanjem kontrole nad OpenAI-jem od strane Microsofta, naglašavajući potencijalno negativan utjecaj na natjecanje na tržištu aplikacija kojeg pogoni napredna generativna umjetna inteligencija.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram