Zatvori
Hollywood natpis
Foto: Venti Views / Unsplash
PoslovniPuls
10/01/2024

Hollywoodski glumci po prvi put kolektivno dogovorili licenciranje svojih glasova za AI

SAG-AFTRA, najveći sindikat koji predstavlja hollywoodske glumce i izvođače u američkoj zabavnoj industriji, objavio je u utorak na sajmu elektronike i komunikacija CES, kako su potpisali sporazum s tvrtkom za umjetnu inteligenciju Replica Studios. Ovaj sporazum omogućit će članovima sindikata licenciranje digitalnih replika njihovih glasova za upotrebu u video igrama.

Kako se umjetna inteligencija širi na različita područja života, njezina sposobnost imitiranja poznatih glasova postala je kontroverzna. Prošle godine, producent koji se skriva iza nadimka "Ghostwriter" objavio je pjesmu "Heart on My Sleeve" koja koristi generativnu umjetnu inteligenciju za imitiranje glasova Drakea i The Weeknda, iako se čini da ni jedna od tih zvijezda nije imala veze s tom pjesmom. Ta pjesma potaknula je raspravu o Grammy nominacijama, a Ghostwriter je tada izjavio kako vjeruje da bi umjetnici trebali imati financijske koristi ako AI kopira njihov jedinstveni glas.

Ne treba smetnuti s uma da je upravo umjetna inteligencija bila ključna tema u štrajku sindikata protiv Saveza proizvođača filmskih i televizijskih produkcija 2023. godine, kada su se glumci pridružili štrajku scenarista. Štrajk je trajao do studenog i bio je najduži štrajk u 90-godišnjoj povijesti sindikata. Kao rezultat toga, studiji su sada dužni dobiti pristanak i plaćati glumce za korištenje njihovih AI replika.

"Umjetna inteligencija dominira našom industrijom, i za većinu izvođača, najbolja zaštita od neovlaštene digitalne simulacije njihovog glasa, sličnosti i/ili izvedbe je SAG-AFTRA ugovor", rekla je predsjednica sindikata i glumica Fran Drescher. SAG-AFTRA ima više od 160.000 članova.

"Ova suradnja omogućit će glumcima da sigurno istraže nove mogućnosti za svoje digitalne glasovne replike dok istovremeno postavljamo zaštitu oko pristanka, ugovora i naknade", izjavio je Shreyas Nivas, CEO Replica Studiosa.

"Prije nego što smo počeli pregovarati o tim uvjetima, stav studija bio je da im nije potreban pristanak za stvaranje replika", rekao je glavni pravni savjetnik SAG-AFTRA Jeffrey Bennett. "Dakle, ako brzo pređete s pozicije koju su zauzeli još u siječnju 2023. na poziciju koju sada imamo s ovim ugovornim uvjetima i nekim od zakona koji dolaze, potpuno smo promijenili cijelu priču oko AI-a. Sada i veliki studiji priznaju da ne mogu koristiti AI generirane glasove bez pristanka."

Iako se ovaj sporazum odnosi samo na video igre, izvršni direktor i glavni pregovarač SAG-AFTRA, Duncan Crabtree-Ireland je rekao kako je otvoren prostor da se postignu slični sporazumi za druge vrste vokalnih izvedbi, poput glazbe i TV reklama.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram