Zatvori
iPhone 15
Foto: Sophia Stark / Unsplash
PoslovniPuls
08/01/2024

Kinezi okreću leđa iPhoneu i to će Appleu zadati veliku glavobolju

Prema analizi analitičara Jefferiesa predvođenih Edisonom Leejem, prodaja iPhonea u Kini tone sve dublje, a očekuje se da će stvari postati još gore za Apple na kineskom tržištu ove godine.

Najnovija generacija iPhonea tvrtke Apple započela je prošle godine neuobičajeno tromo na kineskom tržištu, a prema najnovijim informacijama, doživjela je pad od 30% u odnosu na prethodnu godinu, navode Lee u napomeni objavljenoj u nedjelju, pozivajući se na izvore unutar industrije.

Ostatak mobilnog tržišta u zemlji raslo je u prosincu, pri čemu je Huawei Technologies. najbrže rastao zahvaljujući svojoj novoj seriji uređaja Mate 60.

Tjednima prije nego što je iPhone 15 krenuo u prodaju u rujnu, debi Huaweiovog Mate 60 Pro, koji radi na novom procesoru proizvedenom u Kini, potaknuo je "domoljubnu" euforiju te vratio dio korisnika koje je prethodno izgubio Apple, navodi Bloomberg. Jefferies procjenjuje kako je Huawei isporučio 35 milijuna pametnih telefona u 2023. godini, s nekim ograničenjima u opskrbi koja je spriječila još veći ukupni broj isporuka.

Apple je doživio dvoznamenkasti pad volumena u prosincu, a Jefferies predviđa sličan pad i u 2024. godini. Popusti na rasponu Appleovih pametnih telefona povećali su se prošlog tjedna na različitim internetskim trgovinskim portalima, smanjujući prosječnu prodajnu cijenu bez poticanja rasta volumena.

Apple je stekao bitan udio na kineskom tržištu nakon što su američki sankcije 2020. godine Huaweiju otklonile pristup vodećim svjetskim proizvođačima mobilnih lipova, no u međeuvremenu Huawei se vratio i sada razvija vlastiti softverski ekosustav kako bi još bolje konkurirato iOS-u i Androidu.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram