Zatvori
AI prepisivanje sadržaja - ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
05/01/2024

OpenAI pregovara s desecima izdavača o licenciranju njihovog sadržaja

OpenAI je potvrdio kako pregovara s desecima izdavača o sklapanju ugovora za licenciranje njihovog sadržaja, što predstavlja popriličan zaokret u dosadašnjoj praksi tvrtke koja stoji iza najpopularnijeg AI chatbota, ChatGPT.

"Mi smo usred pregovora i razgovora s mnogim izdavačima. Oni su aktivni. Vrlo su pozitivni. Dobro napreduju", rekao je Tom Rubin, glavni stručnjak za intelektualno vlasništvo i sadržaj u OpenAI-u, za Bloomberg News. "Vidjeli ste objavljene ugovore, a bit će ih još u budućnosti."

Nedavno je OpenAI sklopio višegodišnji ugovor o licenciranju s matičnom tvrtkom Politica, Axel Springerom, u vrijednosti desetaka milijuna dolara. U srpnju je OpenAI objavio sporazum s Associated Pressom u nepoznatom iznosu. Ti su ugovori ključni za budućnost OpenAI-a jer popularna AI platforma trenutno balansira između potrebe za ažuriranim, točnim podacima za izgradnju svojih AI modela i s druge stvane sa sve većim zanimanjem javnosti o tome odakle dolaze ti podaci.

Još prošli tjedan, The New York Times tužio je OpenAI i Microsoft zbog nautoriziranog korištenja njihovih objavljenih članaka.

Tužba predstavlja ozbiljan izazov za poslovanje OpenAI-a. Ako Times dobije spor, OpenAI ne bi samo mogao dugovati milijarde dolara, već bi također mogao biti prisiljen uništiti sve svoje podatke za obuku koji sadržavaju sadržaj iz The New York Timesa.

"Sadašnja situacija znatno se razlikuje od situacija s kojima su se izdavači suočavali u prošlosti s pretraživačima i društvenim medijima", rekao je Rubin. "Ovdje se sadržaj koristi za obuku modela. Ne koristi se za reproduciranje sadržaja. Ne koristi se za zamjenu sadržaja."

Međutim, New York Times se ne slaže s stajalištem OpenAI-a, tvrdeći da ChatGPT doslovno kopira rad njegovih novinara bez plaćanja. U svojoj tužbi izdavač je prikazao primjere u kojima je ChatGPT izbacio cijele odlomke gotovo doslovno istog teksta iz The New York Timesa (iako su neki primijetili da je u određenim primjerima ChatGPT bio posebno potican na reproduciranje Timesovog sadržaja). Izdavač tvrdi da je to dokaz da je OpenAI koristio podatke New York Timesa.

"Ako Microsoft i OpenAI žele koristiti naš rad u komercijalne svrhe, zakon zahtijeva da prvo dobiju našu dozvolu", rekao je The New York Times u priopćenju. "To nisu učinili."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram