Zatvori
Perplexity AI
Foto: Smith & Diction
PoslovniPuls
05/01/2024

Jeff Bezos i Nvidia uložili ozbiljan novac u novi AI startup koji želi konkurirati Googleu

Tvrtka Perplexity AI osigurala je ulaganje teško 73,6 milijuna dolara od skupine investitora, uključujući Nvidia-u i osnivača Amazona Jeffa Bezosa, javlja Reuters.

Perplexity AI omogućuje korisnicima trenutne odgovore na pitanja s izvorima i citatima. Pokreće ga nekoliko velikih jezičnih modela (LLM), koji mogu sažeti i generirati informacije, od OpenAI do Meta-ine Llama-e.

Iz Perplexityja kažu kako su u 2023. godini obradili više od 500 milijuna korisničkih upita uz minimalna marketinška ulaganja.

Njihova web stranica posjećena je 45 milijuna puta u prosincu, što je porast s 2,2 milijuna posjeta kada je usluga postala dostupna u prosincu 2022., prema podacima Similarweba.

Unatoč brzom rastu, tvrtka, koja nije profitabilna i godišnje generira prihod u jednoznamenkastim milijunima, predstavlja izazov na tržištu online pretraživanja gdje Google ima 90-postotni tržišni udio.

Aravind Srinivas, izvršni direktor tvrtke Perplexity, istaknuo je prednost startupa u fokusu i sposobnosti finog podešavanja različitih visokoproduktivnih AI modela.

"Google će biti smatran nečim starim i zastarjelim, a Perplexity će biti viđen kao nešto što je dio sljedeće generacije i budućnost", rekao je Srinivas.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram