Zatvori
Microsoft Copilot
Foto: Microsoft
PoslovniPuls
04/01/2024

Microsoft uvodi Copilot AI tipku na fizičke tipkovnice

Microsoft želi da 2024. godina bude "godina AI računala", a počinje s važnom promjenom na tipkovnicama novih prijenosnih i stolnih računala.

Nova tipka Copilot bit će dostupna na brojnim novim računalima i prijenosnicima od partnera tvrtke Microsoft, omogućujući brz pristup AI potpomognutom Windows Copilot sustavu jednostavnim pritiskom na tipku na tipkovnici.

Copilot tipka predstavlja prvu veliku promjenu na rasporedu tipki na Windows PC tipkovnici u gotovo tri desetljeća. "Gotovo prije 30 godina predstavili smo Windows tipku na PC tipkovnici koja je omogućila ljudima diljem svijeta interakciju s Windowsima", kaže Yusuf Mehdi, izvršni potpredsjednik i glavni marketing direktor za potrošače u Microsoftu. "Vidimo ovo kao još jedan transformacijski trenutak u našem putovanju s Windowsima, gdje će Copilot biti ulazna točka u svijet AI na PC-u."

Ova nova Copilot tipka zamijenit će menu tipku (tipku za aplikaciju) koja je predstavljena uz Windows tipku prije desetljeća. Bit će smještena pokraj desne Alt tipke na većini tipkovnica, a postavljanje će varirati ovisno o pojedinim tržištima. To je isto mjesto gdje je Microsoft 2019. dodao posvećenu tipku Office na vlastite tipkovnice. Copilot tipka pokreće Windows Copilot ugrađen u Windows 11, nudeći chatbot sličan ChatGPT-u koji može odgovarati na upite ili čak izvršavati pojedine radnje unutar Windowsa, piše The Verge.

Ako Windows Copilot još nije dostupan u korisnikovoj zemlji, Copilot tipka pokrenut će Windows pretragu. I dok postojeća Windows tipka može otvoriti Start izbornik ili se kombinirati s raznim drugim tipkama za prečace do značajki i funkcija Windowsa, Copilot tipka trenutačno služi samo kao pokretačka tipka. Nije jasno planira li Microsoft omogućiti korištenje Copilot tipke u kombinaciji s drugim tipkama u budućnosti.

Microsoft u ovom trenutku ne otkriva koje će tvrtke partneri dodati Copilot tipku na svoje tipkovnice. Mehdi je kazao da ćemo "početi viđati Copilot tipku predstavljenu na novim Windows 11 računalima od naših partnerskih ekosustava, s dostupnošću koja počinje ovog mjeseca do proljeća, uključujući nadolazeće Surface uređaje."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram