Zatvori
Intel računalni čip - ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
04/01/2024

Intel najavio formiranje vlastite AI softverske kompanije

Srijeda je donijela najavu Intela o formiranju nove nezavisne tvrtke usredotočene na razvoj umjetne inteligencije, s podrškom digitalno usmjerenog upravitelja imovinom DigitalBridge Group i drugih investitora.

Izvršni direktori Intela u razgovoru za Reuters nisu željeli komentirati vrijednost dogovora ili hoće li zadržati većinski udio u novom poduhvatu, osim što su naveli da će tvrtka imati nezavisnu Upravu, a proizvođač čipova će biti jedan od dioničara.

Nova tvrtka, koja neće biti javno izlistana, nosit će naziv Articul8 AI (izgovara se "Articulate AI") i proizašla je iz suradnje na tehnologiji korporativne umjetne inteligencije koju je Intel prvotno provodio u suradnji s Boston Consulting Group (BCG).

Koristeći vlastito superračunalo, Intel je razvio generativni sustav umjetne inteligencije koji može čitati tekst i slike pomoću kombinacije open-source i internih tehnologija. Intel je potom prilagodio taj sustav kako bi se izvodio unutar vlastitih podatkovnih centara BCG-a kako bi se riješili problemi privatnosti i sigurnosti.

Arun Subramaniyan, bivši potpredsjednik i generalni direktor u odjelu podatkovnih centara i umjetne inteligencije Intela, koji će postati izvršni direktor Articul8, izjavio je da mnogi drugi potencijalni klijenti izražavaju slične rezerve u vezi predaje svojih podataka velikim kompanijama za računalne usluge umjetne inteligencije.

Također je naglasio da potencijalne klijente brinu i nekontrolirani troškovi ako tisuće njihovih zaposlenika počnu koristiti ove sustave.

"Pokušavali smo riješiti najveću prazninu u generativnoj umjetnoj inteligenciji danas, a to je da je lako izgraditi koncept, ali dovesti stvari u proizvodnju, činiti to sigurno i na održiv način , to je ono što nedostaje", rekao je Subramaniyan u intervjuu za Reuters.

Articul8 AI nije prvi Intelov spin-off. Američki proizvođač čipova je već izdvojio tvrtku za čipove za automobile, Mobileye Global, i planira eventualnu inicijalnu javnu ponudu svoje jedinice za programabilne čipove.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram