Zatvori
5G mreža
Foto: Baatcheet Films / Unsplash
PoslovniPuls
03/01/2024

Njemačka gotovo u potpunosti pokrivena 5G signalom

Njemačka ulazi u 2024. godinu s gotovo stopostotnim pokrivanjem 5G mreže, prema nedavnim statistikama koje su objavili glavni mrežni operateri Deutsche Telekom, Telefónica i Vodafone. Ovi podaci otkrivaju da više od 95% njemačkg stanovništva sada ima pristup visokoj brzini prijenosa podataka putem 5G tehnologije.

Deutsche Telekom, jedan od vodećih mobilnih operatera u zemlji, izvijestio je o značajnom porastu u količini prenesenih podataka, s gotovo 2,7 milijardi gigabajta tijekom godine, što predstavlja povećanje od 10% u odnosu na prethodnu godinu. S druge strane, Telefónica (O2) ostaje predvodnik, s impresivnih 4,3 milijarde gigabajta prenesenih od siječnja do studenog. Vodafone, također jedan od ključnih igrača na tržištu, bilježi rast od 34%, prenoseći više od 2,4 milijarde gigabajta.

Bitna karakteristika 5G mreže je niska latencija, što je ključni faktor za online igre. Ova tehnologija također omogućuje povezivanje većeg broja uređaja, što doprinosi sveobuhvatnom iskustvu korisnika.

Zanimljivo je primijetiti da su nogometne utakmice, posebice Lige prvaka s njemačkim timovima, postale glavni pokretači povećane potrošnje mobilnog internetskog prometa. Telefónica izvještava da se sedam od deset najvećih prometnih opterećenja dogodilo tijekom tih utakmica.

Osim sportskih događaja, blagdani i nedjelje također su pridonijeli visokoj potrošnji, posebice tijekom televizijskih prijenosa u vrhuncu gledanosti. Uočeno je da su najniže razine opterećenja zabilježene na Uskrsnu nedjelju, kada su mnogi korisnici odložili mobilne uređaje zbog povoljnog vremena.

S obzirom na rastuću potražnju za visokim brzinama prijenosa podataka potaknutom umjetnom inteligencijom (AI), izvršni direktor O2 Telefónica, Markus Haas, ističe da su aplikacije temeljene na oblaku od suštinskog značaja te da 5G omogućuje svima da iskoriste prednosti ove tehnologije. Operateri vjeruju da će daljnji razvoj AI-a dodatno potaknuti potražnju za naprednim telekomunikacijskim mogućnostima.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram