Zatvori
Robot anime - ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
03/01/2024

Dobitnik Nobela misli da će AI brže uništiti STEM poslove nego one "obične"

Christopher Pissarides, profesor ekonomije na London School of Economics i dobitnik nagrade Nobel za područje ekonomije, tvrdi da radnici u određenim IT poslovima riskiraju "posijati sjeme vlastitog samouništenja" potičući napredak umjetne inteligencije koja će konačno preuzeti njihove poslove u budućnosti, piše Bloomberg.

Iako je Pissarides optimist u vezi ukupnog utjecaja AI-a na tržište rada, izražava zabrinutost za one koji studiraju STEM predmete s nadom da će pratiti tehnološki napredak. Navodi da unatoč rapidnom rastu potražnje za STEM vještinama trenutačno, poslovi koji zahtijevaju tradicionalne vještine komunikacije licem u lice, kao u hotelijerstvu i zdravstvu, i dalje će dominirati tržištem rada.

"Vještine koje su sada potrebne - prikupiti podatke, složiti ih, razviti ih i koristiti ih za razvoj sljedeće faze AI-a, ili još važnije, učiniti AI primjenjivijim za poslove - učinit će vještine koje su trenutačno potrebne zastarjelima jer će AI obavljati taj posao", rekao je u intervjuu. "Unatoč činjenici da vidite rast, oni još uvijek nisu toliko brojni koliko bi bilo potrebno da se osiguraju poslovi za sve te diplomante koji izlaze sa STEM studija jer to žele raditi."

Dodao je: "Ova potražnja za novim IT vještinama, sadrže sjemenke samouništenja."

Popularnost STEM predmeta, poput računarstva, u posljednjim godinama naglo je porasla kako bi studenti postali konkurentniji na tržištu rada u budućnosti. Brzi razvoj AI-a može transformirati potrebne vještine radnika jer neki zadaci i uloge postaju zastarjeli.

Međutim, dugoročno gledano, upravljačke, kreativne i empatične vještine, uključujući komunikaciju, usluge za korisnike i zdravstvo, vjerojatno će ostati visoko tražene jer će ih tehnologija, posebno AI, teže zamijeniti.

"Kada kažete da će većina poslova uključivati osobnu skrb, komunikaciju, dobre društvene odnose, ljudi bi mogli reći 'O, Bože, je li to ono što nas čeka u budućnosti'", rekao je Pissarides. "Ne bismo trebali gledati svisoka na ove poslove", za kraj je rekao Pissarides.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram