Zatvori
Bitcoin - ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
02/01/2024

Vrijednost Bitcoina premašila 45.000 dolara

Bitcoin, najveća i najpopularnija kriptovaluta na svijetu, premašila je cjenovni prag od 45.000 dolara u utorak, dosegnuvši najvišu razinu od travnja 2022. godine, javlja Reuters.

Bitcoin je dosegnuo vrhunac od 45.488 dolara, bilježeći porast od 154 posto u prethodnoj godini. Međutim, daleko je to još uvijek od rekordnih 69.000 dolara, zabilježenih u studenom 2021. godine.

Ether, kriptovaluta povezana s Ethereum blockchain mrežom, također je doživjela pozitivan pomak, ostvarivši rast od 1 posto i dosegnuvši cijenu od 2.376 dolara.

Pažnja investitora usmjerena je na mogućnost odobrenja burzovnih fondova za spot-bitcoin od strane američke Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC).

Odobrenje takvog fonda otvorilo bi tržište bitcoina širem krugu investitora. Unatoč višestrukim odbijanjima u proteklim godinama, raste očekivanje da bi SEC mogao odobriti neke od 13 predloženih fondova za spot-bitcoin ETF i to već u siječnju ove godine.

Prevalentno raspoloženje na tržištu ne utječe samo odobrenje potencijalnog ETF-a, već i očekivanje rezanja kamatnih stopa od strane glavnih središnjih banaka tijekom iduće godine, piše Reuters.

Ti čimbenici su doprinijeli pozitivnom izgledu za kriptovalute, istisnuvši negativnost koja je zahvatila kripto tržišta nakon neuspjeha FTX-a i drugih kripto tvrtki u 2022. godini.

Jupiter Zheng, partner u Liquid Fundsu pri HashKey Capitalu, izjavio je novinskoj agenciji Reuters da se očekuje pozitivan zamah na kripto tržištu tijekom 2024. godine.

"Kripto tržište će doživjeti značajan rast ove godine, s ključnim faktorima kao što su priljev investicijskih fondova putem spot ETF-ova, predstojećim halvingom te blažom monetarnom politikom, kako u Sjedinjenim Američkim Državama tako i diljem svijeta", izjavio je Zheng za Reuters.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram