Zatvori
Umjetna inteligencija u uredu - ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
02/01/2024

Umjetna inteligencija prodajnim stručnjacima štedi više od 2 sata dnevno

Umjetna inteligencija štedi vrijeme prodajnim stručnjacima na zadacima koji se na prvi pogled čine nevažnima, pokazalo je nedavno istraživanje koje je proveo HubSpot.

Istraživanje pokazuje kako korištenje AI-a prodavačima štedi oko 2 sata i 15 minuta dnevno automatizirajući zadatke poput zakazivanja sastanaka, bilježenja i unosa podataka.

Prodajni stručnjaci također su izvijestili o "velikim uštedama vremena" u područjima poput uvođenja zaposlenika i treniranja. Menadžeri su rekli da brže mogu identificirati područja rasta u svojim prodajnim timovima, prenosi HubSpot.

Zauzvrat, prodajni timovi kažu da mogu koristiti dodatno vrijeme koje su uštedjeli pomoću AI kako bi se više fokusirali na ljudski aspekt svog posla. Na primjer, "povezivanje s klijentima i zaključivanje poslova", napisala je Kelly Brooks, prodajna izvršna direktorica u HubSpotu.

31% prodajnih stručnjaka koje je anketirao HubSpot koriste alate poput OpenAI-jevog ChatGPT-a, generatora slika DALL-E i AI asistenta Jasper.

No to ne znači da ChatGPT obavlja njihove poslove, sugerira istraživanje. Samo ih čini lakšima. Devet od deset prodajnih stručnjaka koji koriste AI platforme kažu kako koriste AI chatbotove kao polaznu točku i zatim ručno uređuju tekst koji je generirala umjetna inteligencija.

"AI ne zamjenjuje prodavače - samo se brine o 'dosadnim' aspektima njihova posla", kaže istraživanje.

HubSpotova saznanja dolaze u trenutku kada zaposlenici diljem različitih industrija diljem svijeta počinju koristiti AI kako bi povećali svoju produktivnost. Od pojave ChatGPT-a u studenom 2022., brojni zaposlenici su se okrenuli AI chatbotu - neki i potajno - kako bi napisali računani kod, generirali oglase za nekretnine, izradili nastavne planove i proizveli marketinški materijal, piše BusinessInsider.

No, iako su se velike i male tvrtke zagrijale za ideju prihvaćanja AI u svakodnevnom poslu, mnoge pažljivo kroče nepoznatim teritorijem dok razmatraju implikacije tehnologije na privatnost podataka i preciznost. Apple, Amazon i JPMorgan Chase samo su neke od kompanije koje su izdale zabrane ili ograničenja korištenja AI u radu svojih zaposlenika.

"Još uvijek smo u fazi gdje bi većina izvršnih direktora, ako ih pitaju ima li u njihovoj organizaciji netko tko im može reći gdje se koristi AI, što su rizici i kako se ublažavaju, odgovorila bi ne", rekla je izvršna direktorica Accenture Julie Sweet u razgovoru za Financial Times.

Unatoč tome, prodajni stručnjaci ne vide da će uzbuđenje oko AI uskoro splasnuti, barem tako ocjenjuje Blue Bowen, istraživač za prodaju tehnologiju u softverskoj tvrtki G2.

"Iako je generativna AI prilično nova, u usporedbi s prediktivnom AI i drugim oblicima, brzo dobiva zamah i vjerojatno se neće smiriti", rekao je u istraživanju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram