Zatvori
Apple watch
Foto: Auguras Pipiras / Unsplash
PoslovniPuls
20/12/2023

Evo zašto je Appleova dionica ovaj tjedan zabilježila ozbiljan pad

Dionice tehnološkog diva Applea (AAPL) bilježe pad (u ponedjeljak je iznosio 1 posto) nakon što je tvrtka objavila planove za privremeno povlačenje svojih Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2 s tržišta u narednim danima.

Ova odluka dolazi nakon što je Komisija za međunarodnu trgovinu (ITC) odobrila američkom proizvođaču medicinskih uređaja Masimo odredbe o prekidu i ograničenom isključenju koje sprječavaju uvoz i prodaju navedenih modela Apple Watcha u SAD-u.

Spor između Applea i Masima proizlazi iz nesuglasica oko patenta, posebice korištenja Masimove tehnologije senzora kisika u krvi u Appleovim uređajima. ITC je već presudio u korist Masima u nekim aspektima, dok je u drugima odlučio u korist Applea, no ishod još uvijek ostaje nepromijenjen. Apple sada ima opciju povući proizvode, uložiti žalbu nakon završetka roka revizije ili postići nagodbu s Masimom.

Iz Masima poručuju kako su spremni za razgovor i dogovor s Appleom, ali kako još uvijek nisu započeli s pregovorima.

U službenom priopćenju, Apple izražava snažno neslaganje s odlukom ITC-a te ističe kako aktivno istražuje pravne i tehničke opcije kako bi osigurao dostupnost Apple Watcha svojim kupcima. Tvrtka naglašava da će, ukoliko odluka ostane na snazi, poduzeti sve korake kako bi se serije 9 i Ultra 2 vratile u prodaju na tržištu SAD-a.

Vrijedi napomenuti da se privremena zabrana odnosi isključivo na prodaju direktno putem Applea, što znači da će potrošači i dalje moći nesmetano kupovati ove modele Apple Watcha na drugim prodajnim mjestim.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram