Zatvori
Nikola električni kamion
Foto: Nikola
PoslovniPuls
19/12/2023

Osnivač električnog kamiona Nikola - osuđen na četiri godine zatvora zbog prijevare

Trevor Milton, osnivač i bivši izvršni direktor startupa Nikola, osuđen je u ponedjeljak na četiri godine zatvora zbog prijevare s vrijednosnicama. Presuda, donesena od strane suca Edgarda Ramosa na okružnom sudu Sjedinjenih Američkih Država na Manhattanu, označava završetak višegodišnje pravne trakavice koja je u jednom trenutku uzdrmala cijenu dionica tvrtke Nikola za 83%, da bi nekoliko mjeseci kasnije došlo do dodatnog pada vrijednosti kompanije zbog optužbi za prijevaru i otkazanih ugovora.

Milton je plakao dok je molio suca Ramosa za blagonaklonost u dugačkoj i često zbunjujućoj izjavi prije izricanja presude. U jednom trenutku Milton je rekao da se povukao s pozicije izvršnog direktora Nikole ne zbog optužbi za prijevaru, već kako bi podržao svoju bolesnu suprugu.

"Povukao sam se jer je moja supruga patila od bolesti zbog koje je bila životno ugrožena", rekao je u svojoj izjavi. Ona je pretrpjela medicinsku grešku. Dakle, povukao sam se zbog toga - ne zato što sam prevarant. Istina je važna. Odabrao sam svoju suprugu iznad novca ili moći", rekao je Milton.

Milton je osuđen od strane porote još u listopadu 2022. godine zbog jednog prekršaja prijevare putem vrijednosnica i dva prekršaja prijevare putem interneta, nakon što je proglašen krivim za laganje investitorima o razvoju električnih kamiona tvrtke Nikola kako bi napuhao cijenu dionica tvrtke.

Tužitelji optužuju Miltona da je od 2019. godine obmanjivao investitore dajući neistinite izjave, uključujući tvrdnje da je Nikola sama izgradila kamion, uključujući baterije koje su zapravo bile kupljene drugdje. Tu je i poznati marketinški video tvrtke Nikola koji prikazuje kamion koji se čini da vozi vlastitom snagom. U stvarnosti, vozio se nizbrdo.

Taj video potaknuo je istrage trećih strana, a nakon izvješća Hindenburg Research koje je nazvalo tvrtku prijevarom, Milton se povukao u rujnu 2020. godine. Tvrtka je naposlijetku platila kaznu od 125 milijuna dolara u nagodbi s Komisijom za vrijednosne papire i burze SAD-a (SEC). Dionice tvrtke Nikola su zbog svega pretrpele teški pad vrijednosti, rezultirajući ozbiljnim gubicima za investitore, ali i za samu tvrtku.

Na kraju je Nikola od svog osnivača tražila naknadu troškova nagodbe i kazne SEC-a, a u listopadu je arbitražni panel u New Yorku naredio Miltonu da plati tvrtki koju je osnovao 165 milijuna dolara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram