Zatvori
Roboti u skladištu - ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
18/12/2023

Umjetna inteligencija donosi jako loše vijesti za sve "intelektualne" poslove

Inspira AI, tvrtka koja razvija nove AI kognitivne okvire, objavila je istraživački rad koji predviđa šokantne gubitke poslova u sektoru uredskih (tzv. white-collar) poslova.

Njihovo istraživanje predviđa kako će devet od deset zaposlenika na uredskim poslovima ostati bez posla do 2045. godine, bez novih radnih mjesta koja bi ih zamijenila. U samo nešto više od dva desetljeća, prema njihovim prognozama, svijet će doživjeti brze i opsežne promjene u društvenim strukturama i normama, što će dovesti do značajne globalne transformacije.

Izzy Traub, izvršni direktor tvrtke Inspira, komentirao je podatke: "Bilo je puno razgovora u širokoj javnosti o predviđenim gubicima poslova povezanih s AI-om. Te prognoze uzimaju u obzir nova radna mjesta koja će biti stvorena. Ono što se ne uzima u obzir jest da će AI također preuzeti veći dio tih novih poslova. Prognoze o gubicima poslova su iskrivljene, barem kada je riječ o intelektualnom radu. Zastrašujuća istina jest da će uspon AI-a rezultirati masovnim gubicima poslova za uredske radnike i to u puno značajnijem obujmu nego što ljudi danas shvaćaju."

Iz Inspira AI kažu kako će automatizacija uredskih poslova nastupiti brže i snažnije nego šna poslove koji zahtijevaju fizički rad. Argument je taj uredski posao zahtijeva samo automatizaciju računalnih procesa, dok ručni rad zahtijeva skupe i teško izgradive robote. Automatizacija uredskog posla je lakša i manje košta, stoga će uredski poslovi biti zahvaćeni puno snažnije od onih "običnih" poslova.

Dr. Jo Ann Oravec, profesorica na Sveučilištu Wisconsin, su-auotorica istraživanja i autorica knjige "Good Robot Bad Robot" , komentirala je: "Predviđanja o tehnološkoj budućnosti nikada ne mogu biti potpuno točna, ali napori tvrtke Inspira temelje se na čvrstim razmišljanjima i sigurno će potaknuti novu razinu uvida u poslovanje, akademsku zajednicu i javnu politiku. Prognoze utjecaja AI često su hrabre, ali im nedostaje podrška, za razliku od pionirskih pristupa Inspire. Stižu promjene promjene takvih razmjera da je bolje da se što prije pripremimo za njih. Rad koji Inspira obavlja je revolucionaran i sigurno će imati duboki utjecaj na brojne živote."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram