Zatvori
Jeff Bezos
Foto: Seattle City Council / Wikimedia Commons
PoslovniPuls
15/12/2023

Amazon pobijedio EU: Nije bilo poreznog pogodovanja u Luksemburgu

Vrhovni europski sud donio je odluku koja podržava stajalište Amazona u vezi s optužbama Europske komisije o nezakonitim poreznim povlasticama američkog e-commerce diva. Europski sud pravde (ECJ) zaključio je da Komisija, kao izvršni organ EU-a, nije uspjela dokazati da je porezni dogovor između Amazona i Luksemburga predstavljao "državnu potporu nespojivu s unutarnjim tržištem".

"Amazon pozdravlja ovu presudu koja potvrđuje da smo poštovali sve važeće zakone i nismo bili privilegirani", istaknuo je Amazon u izjavi objavljenoj u četvrtak.

Ovaj slučaj datira iz 2017. godine kada je Europska komisija tvrdila da je Amazon dobio porezne olakšice u Luksemburgu, gdje se nalazi njegovo europsko sjedište. Tada je Amazonu naređeno povrat 250 milijuna eura (oko 270 milijuna dolara).

Američki tehnološki div uložio je žalbu protiv te odluke, da bi 2021. godine niži sud EU-a stao na stranu Amazona, tvrdeći kako Europska komisija (EK) nije uspjela dokazati nezakonitu poreznu prednost koju je Luksemburg pružio Amazonu.

Komisija je uložila žalbu na tu odluku i prenijela je slučaj Europskom sudu pravde (ECJ), najvišem europskom sudu. ECJ je odbacio žalbu Komisije.

Ovo s Amazonom gotovo je identično slučaju iz 2016. godine kada je Europska komisija naložila Irskoj da od Applea zatraži 13 milijardi eura na ime zaostalih poreznih obveza tvrdeći da je Irska Appleu pružila povlašteni porezni tretman. Apple je 2020. dobio žalbu koja je zaustavila povrat poreza, no Komisija je izazvala tu odluku, a sada je sve u rukama ECJ-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram