Zatvori
Fortnite
Foto: Fortnite
PoslovniPuls
12/12/2023

Google izgubio veliku pravnu bitku protiv Epic Gamesa - evo zašto je to bitno

Google je izgubio veliku pravnu bitku protiv tvrtke koja stoji iza uspješnice "Fortnite", Epic Games. Podsjetimo, Epic Games je tužio Google tvrdeći kako tvrtka drži monopol kroz svoju Google Play - trgovinu Android aplikacija, ograničavajući doseg konkurentskih aplikacija i naplaćivajući visoke naknade za kupovinu unutar aplikacija.

Epic je prvotno podnio tužbu nakon što je njihova popularna igra, "Fortnite", zabranjena u Google Play trgovini kao posljedicu toga što je Epic omogućio korisnicima da vrše kupovinu unutar igre izravno od Epica, zaobilazeći naknade od 15% do 30% koje Google inače naplaćuje za kupovinu unutar aplikacije.

"Današnja presuda pobjeda je za sve developere aplikacija i potrošače diljem svijeta. Dokazuje da su prakse Googleove trgovine aplikacija ilegalne i da zloupotrebljavaju svoj monopol kako bi izvukli izuzetne naknade, gušili konkurenciju i smanjili inovacije", poručili su iz Epic Gamesa u priopćenju objavljenom nakon presude američkog suda.

"Tijekom suđenja vidjeli smo dokaze da je Google bio spreman platiti milijarde dolara kako bi suzbio alternativne trgovine aplikacijama, potičući developere da napuste sav trud oko izravne distribucije, a proizvođači popularnih uređaja dobili su vrlo unosne ugovore samo kako bi isključili postojanje konkurentskih trgovina aplikacijama."

Ovisno o odluci suca o tome kako Google mora ispraviti povrede, presuda može pokrenuti velike promjene u radu Google Play trgovine, koja prema izvještaju Reutersa, donosi milijarde dolara prihoda svake godine.

Epic Games je 2021. podnio sličnu tužbu protiv Apple zbog politike App Store-a, međutim ta tužba nije uspjela.

"Planiramo osporiti presudu. Android i Google Play nude više izbora i otvorenosti od bilo koje druge mobilne trgovine", izjavio je Wilson White, potpredsjednik za vladine poslove i javnu politiku tvrtke Google. "Suđenje je jasno pokazalo da se oštro natječemo s Appleom i njegovim App Storeom, kao i trgovinama aplikacija na Android uređajima i igraćim konzolama. Nastavit ćemo braniti poslovni model Androida i duboko se posvećivati našim korisnicima, partnerima i širem ekosustavu Androida", rekao je White u izjavi za BusinessInsider.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram