Zatvori
Zagreb ulica
Foto: TheoRivierenlaan / Pixabay
PoslovniPuls
11/12/2023

Postaje li Hrvatska novi globalni tehnološki "hotspot"?

Prema pisanju FastCompanyja, Hrvatska, mjereno brojem brzorastućih startupova po glavi stanovnika, spada među pet najuspješnijih zemalja. Nedavna akvizicija hrvatskog Photomatha od strane Googlea u vrijednosti od 500 milijuna dolara, kao i nekoliko poslova od preko 100 milijuna dolara u proteklim godinama, dodatno potvrđuju rastući zamah i neiskorišteni potencijal, piše FastCompany.

Nikola Pavešić, direktor za startupove u Infobipu ističe paralelu između Infobipa i estonskog Skypa te tvrdi da bi Infobip mogao imati sličan katalizatorski učinak na hrvatski tehnološki sektor. "Iz Skype-a je proizašlo mnoštvo investicijskih fondova, drugih tvrtki 'jednoroga' i slično", istaknuo je Pavešić tijekom konferencije Infobipa održane u Zadru.

Unatoč uspjesima tvrtki poput Infobipa i Rimca, Srđan Kovačević, suosnivač i izvršni direktor ORQA-e, sugerira da je nedovoljna promocija tehnoloških uspjeha jedan od razloga što svijet još uvijek nije prepoznao potencijal Hrvatske. Pavešić dodaje da specifičnost hrvatskih tvrtki, koje su uglavnom usredotočene na B2B sektor, dodatno komplicira percepciju, jer se njihov rad često integrira u krajnje proizvode pod drugim brendovima.

Pavešić naglašava utjecaj Infobipa u svakodnevnom životu ljudi, ističući da njihovi proizvodi stoje iza poziva na usluge kao što su Uber, Bolt, ili primitak jednokratnih lozinki od banaka putem SMS-a.

Iako su hrvatski startupi suočeni s izazovima u prikupljanju kapitala, postoji optimizam da će situacija krenuti na bolje. S rastućim brojem talentiranih inženjera unutar zemlje i unaprijeđenom infrastrukturom nakon ulaska u Europsku uniju, očekuje se da će nekoliko ključnih događaja u idućih pet godina označiti prekretnicu u percepciji Hrvatske kao relevantnog igrača na globalnoj tehnološkoj sceni, potičući tako eksponencijalni rast u sektorus, piše FastCompany.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram