Zatvori
Spotify 3d logotip
Foto: Alexander Shatov / Unsplash
PoslovniPuls
04/12/2023

Spotify otpušta gotovo petinu zaposlenika

U trećem krugu otpuštanja ove godine, popularna glazbena platforma Spotify ukida oko 17% radnih mjesta kako bi glazbena platforma postala "produktivnija i učinkovitija", najavljeno je.

U pismu zaposlenicima u ponedjeljak, osnivač i izvršni direktor Spotifyja Daniel Ek izjavio je kako je "prilagodba" radne snage ključna kako bi se tvrtka suočila s "izazovima koji dolaze".

Kao razloge za smanjenje broja zaposlenih, naveo je usporavanje gospodarskog rasta i rastuće troškove kapitala, ističući da je tvrtka iskoristila povoljne kapitalne uvjete u 2020. i 2021. godini kako bi značajno investirala u poslovanje.

"Prepoznajem da će ovo utjecati na brojne pojedince koji su dali vrijedan doprinos. Iskreno, mnogi pametni, talentirani i marljivi ljudi će nas napustiti", napisao je u pismu, koje je tvrtka kasnije objavila na blogu.

Spotify globalno zapošljava oko 8.800 ljudi, a potez koji je uslijedio u ponedjeljak utjecat će na više od 1.500 zaposlenika.

Ovaj novi val otpuštanja dolazi nakon što je Spotify smanjio oko 6% radnih mjesta u lipnju ove godine, te dodatnih nekoliko stotina zaposlenika u siječnju.

"Svjestan sam da će za mnoge ova vijest biti iznenađenje s obzirom na nedavno pozitivno izvješće o dobiti i našim poslovnim performansama. Razmatrali smo manja smanjenja broja radnih mjesta tijekom 2024. i 2025. godine", napisao je Ek.

"Ipak, uzimajući u obzir jaz između našeg financijskog cilja i trenutnih operativnih troškova, odlučio sam da je značajna akcija prilagodbe troškova najbolja opcija za postizanje naših ciljeva."

Spotify se time dobro uklopio u narativ brojnih tvrtki u tehnološkom sektoru, uključujući Amazon, Google, Meta-u, X (bivši Twitter) i Netflix, koji su ove godine provele velika otpuštanja, a čini se kako će se isto nastaviti i tijekom iduće godine.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram