Zatvori
Čip u pustinji
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
01/12/2023

Amerikanci natjerali saudijski fond na prodaju udjela u AI startupu kojeg podržava Sam Altman

Američka administracija prisilila je fond rizičnog kapitala Prosperity7, u vlasništvu saudijskog Saudi Aramco-a, na prodaju udjela u startupu za umjetnu inteligenciju (AI) sa sjedištem u Silicijskoj dolini, Rain AI, javlja Bloomberg. Suosnivač OpenAI-a, Sam Altman, jedan je od ulagača u Rain AI.

Prosperity7, prodao je svoj udio u startupu nakon pregleda od strane Odbora za strane investicije u Sjedinjenim Američkim Državama (CFIUS), tvrde informirani izvori u razgovoru za Bloomberg. Agencija, glavni američki nadzornik za poslove s implikacijama na nacionalnu sigurnost, naredila je saudijskom fondu da poništi tu transakciju tijekom protekle godine.

Sjedinjene Američke Države već neko vrijeme pooštravaju nadzor nad aktivnostima fondova iz Srednjeg istoka, što je dio sve većeg otpora prema entitetima koji se smatranima povezanima s Kinom. Prema izvješćima Bloomberg News-a, CFIUS pregledava nekoliko višemilijunskih poslova ove godine zbog zabrinutosti da bi mogli predstavljati rizik za nacionalnu sigurnost.

Rain AI dizajnira AI čipove inspirirane radom ljudskoga mozga. Prosperity7 svoje udjele u tvrtki prodao je investicijskoj tvrtki Grep VC iz Silicijske doline, prema podacima tvrtke PitchBook.

Peking nastoji jačati veze s Bliskim istokom dok napetosti rastu s Sjedinjenim Američkim Državama i Europom. U studenom su Kina i Saudijska Arabija potpisale sporazum o zamjeni lokalnih valuta vrijedan oko 7 milijardi dolara. Saudi Aramco, koji kontrolira Prosperity7, investirao je milijarde dolara u energetski sektor Kine.

Iako NVidia trenutno dominira tržištem AI čipova, Rain AI i Altman pridružuju se desecima svjetskih startupa koji žele dizajnirati čipove koji bi mogli biti jeftiniji i energetski učinkovitiji.

Sjedinjene Američke Države su zabranile prodaju najsofisticiranijih čipova Kini, koji su potrebni za razvoj sljedeće generacije AI usluga, ograničavajući ambicije Kine u području umjetne inteligencije.

Dolaskom ChatGPT-a, pojavila se zabrinutost o tome kako su podatkovni centri koji stvaraju velike AI modele prekomjerno gladni energije. Rain AI i drugi startupovi, nastoje preoblikovati način obrade podataka kako bi smanjili potrebu za prekomjernom potrošnjom energije.

Iako je Altman jedan od ulagača u Rain AI, u ovom trenutku nije jasno da li ima aktivnu ulogu u tvrtki.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram