Zatvori
Nvidia CEO
Foto: NVIDIA Taiwan / Wikimedia Commons
PoslovniPuls
30/11/2023

Čovjek čiji hardver prevodi AI revoluciju kaže kako ćemo kroz 5 godina imati supermoćni AI

Jensen Huang, izvršni direktor i suosnivač Nvidia-e, jedne od tvrtki koje predvode revoluciju umjetne inteligencije (AI), predviđa kako bismo mogli svjedočiti dolasku umjetne opće inteligencije (AGI) već kroz idućih pet godina.

Huang je definirao AGI kao softver ili računalo koje može proći testove koji odražavaju osnovnu inteligenciju koja je "prilično konkurentna" prosječnoj ljudskoj inteligenciji.

"Rekao bih da ćete u idućih pet godina to vidjeti, naravno, AI-jeve koji mogu proći te testove", izjavio je Huang. "Softver ne može biti napisan bez AI-a, (računalni) čipovi ne mogu biti dizajnirani bez AI-a, ništa više nije moguće bez umjetne inteligencije", zaključio je o potencijalu AI-a.

Iako je Huang rekao da se AI razvija brže nego što je očekivao, istaknuo je da tehnologija još uvijek nije na razini da nadmaši složenu ljudsku inteligenciju.

"Nema sumnje da je stopa napretka visoka", rekao je. "Ali ima puno stvari koje još uvijek ne možemo učiniti."

Ilya Sutskever, suosnivač OpenAI-a, tvrtke koja stoji iza najpopularnijeg svjetskog AI chatbota ChatGPT-a, tvrdi kako će AI u svojoj najrazvijenijoj formi stvarati nove probleme poput naglog porasta lažnih vijesti i cybernapada, automatiziranih oružja, pa čak i "beskrajno stabilnih diktatura", piše BusinessInsider.

Ian Hogarth, koji je investirao u više od 50 AI tvrtki, tvrdi da bi budući "božanski AI" doveo do "uništenja ljudske rase" ako se brzi razvoj ove tehnologije ne regulira.

Huang nije jedini tehnološki lider koji vjeruje da će AGI biti postignut u bliskoj budućnosti. U veljači je legendarni programer John Carmack, izjavio kako će AGI biti postignut do 2030-ih i biti vrijedan trilijune dolara.

Nekoliko mjeseci kasnije, Demis Hassabis, izvršni direktor i suosnivač DeepMinda, odjela za umjetnu inteligenciju Googlea, predvidio je da će umjetna inteligencija jednako snažna kao ljudski mozak biti predstavljena u idućih nekoliko godina.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram