Zatvori
Trkač koji trči nevjerojatnom brzinom
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
24/11/2023

Poznata imena s hrvatske IT scene na Deloitteovom popisu najbrže rastućih tech tvrtki

Gotovo 400 tvrtki iz 16 zemalja Srednje Europe, uključujući 24 iz Hrvatske, prijavilo se na ovogodišnji natječaj 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki, koji već 24. godinu zaredom provodi Deloitte na nivou Srednje Europe. Kao i uvijek, samo 50 prijavljenih tvrtki uspjelo je ostvariti plasman na rang listu glavne kategorije u 2023. godini. Te tvrtke dolaze iz sedam zemalja i šest različitih sektora industrije, pri čemu su kao i u prethodnim natječajima dominirale softverske tvrtke.

Iako nisu dosegnuti isti visoki postoci kao u posljednja dva rangiranja, prosječna stopa rasta od 1.502%, ostvarena od strane tvrtki u glavnoj kategoriji Fast 50, još uvijek premašuje 1.460% zabilježenih u izdanju iz 2020. godine. Stopa rasta temelji se na prihodima koje su tvrtke ostvarile između 2019. i 2022. godine i predstavlja razdoblje obilježeno globalnom pandemijom i značajnim geopolitičkim napetostima.

Kao što ističe Jiří Sauer, regionalni voditelj Technology Fast 50 programa za Srednju Europu, „Ovogodišnji rezultat iznimno je impresivan diljem cijelog rangiranja. Najizuzetnije od svega, međutim, jest uspjeh češke fintech tvrtke FTMO, koja predvodi plasirane već treću godinu zaredom, što dosad nije zabilježeno. To je izniman uspjeh koji će teško biti nadmašiti u budućnosti.“

„Rangiranje 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki široko je priznato kao najvažnije i vjerodostojno mjerilo inovacija i tehnološke izvrsnosti u Srednjoj Europi“, istaknuo je Natko Sertić, glavni partner za poreze u CE South regiji i voditelj Fast 50 programa u Hrvatskoj te dodao: „Gdje god pogledamo u rangiranju, vidimo energična, mlada poduzeća koja teže tome da svijet bude bolje mjesto za sve. S obzirom na sve izazove s kojima se trenutno suočavamo, izuzetno je umirujuće vidjeti ovu vrstu predanosti. Zato je velika privilegija i zadovoljstvo da možemo predstaviti ova dinamična poduzeća širem auditoriju.“

Ove godine, Poljska i Češka imale su jednak broj plasiranih tvrtki u glavnoj kategoriji Fast 50, svaka po 18. Preostalih 14 mjesta podijeljeno je između Hrvatske (pet), Slovačke (četiri), Rumunjske (tri), Bugarske i Srbije (svaka s po jednom).

Kao i u prethodnim godinama, softverske tvrtke dominiraju rangiranjem s 31 plasmana. Četiri sektora (hardver, tehnologija zaštite okoliša, fintech i mediji i zabava) svaki imaju po četiri predstavnika, dok se zdravstvo i životne znanosti pojavljuju s dva plasmana.

Međutim, sve četiri plasirane tvrtke iz sektora fintech nalaze se među prvih 12, uključujući prvo i treće mjesto. Slijedi tvrtka iz sektora zdravstva i životnih znanosti sa drugim mjestom te dalje softverske tvrtke.

Pobjednik kategorije „Companies to Watch“ za 2023. godinu je 3IPK. Ova dinamična mlada slovačka tvrtka razvila je softverska rješenja i proizvode temeljene na blockchainu koji omogućuju kupcima jamstvo autentičnosti, integriteta i praćenja podataka u industrijama svemira, zrakoplovstva i obrane.

Kao pobjednik drugog „CE Tech Rocketship!“ nagrade izabran je Open Loyalty, nevjerojatna poljska tvrtka koja je stvorila najfleksibilniji softver lojalnosti na svijetu.

Na kraju, nagrada „Impact Stars“ uvedena je 2020. godine kao poseban dio Deloitte CE Technology Fast 50 programa. Ona označava posebnu klasifikaciju subjekata koji uspješno povezuju izvrsne proizvode i usluge s pozitivnim utjecajem barem u jednom od sljedećih područja: društvo, poslovanje, inovacije, okoliš i raznolikost. Ove godine dodijelili smo nagradu 38 tvrtki iz 15 zemalja srednje Europe.

Iz Hrvatske se ove godine na natječaju plasiralo ukupno devet tvrtki, od kojih pet u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih i jedna u kategoriji „Companies to Watch“. U posebnoj dodatnoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja („Impact Stars“) i ove godine predstavljene su i istaknute tri tvrtke.

U kategoriji 50 najbrže rastućih od hrvatskih tvrtki plasirali su se: Devōt na izvrsnom 4. mjestu s rastom od 3.232%, slijedi Aircash na 7. mjestu s rastom od 2.819%, HiveTech na 29. s rastom od 925%, Luminum ICT na 31. (898%) i Orqa na 41. (721%)

U kategoriji „Companies to Watch“ tvrtka je Lumen Spei na 7. mjestu s rastom od 611 posto.

U posebnoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja, koja je pokrenuta prije tri godine predstavljene su tri hrvatske tvrtke: SeekandHit, Notch i Cinnamon.

Zanimljivo je i ponosni smo što ove godine imamo dvije tvrtke plasirane u Top 10. To su Devōt i Aircash, koji su i na prošlogodišnjem rangiranju također ostvarili visok plasman. Treća hrvatska tvrtka na listi HiveTech, ostvarila je plasman u glavnoj kategoriji nakon dvije godine uspješnosti u kategoriji Companies to Watch, dok su Luminum ICT i Orqa ostvarili svoj prvi plasman ove godine.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram